ACTUEEL

PvdA: Specialisten op de loonlijst

Medisch specialisten moeten in dienst van een ziekenhuis gaan werken. De kosten kunnen zo  beter in de hand gehouden worden. Ook de patiënt heeft er baat bij, omdat een arts in loondienst alleen nog maar met zijn vak bezig is.

Oorzaak bij declaratiesysteem

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen reageert op cijfers van de zorgverzekeraars waaruit blijkt dat ze in 2008 630 miljoen extra kwijt waren aan medisch specialisten. Dat is een stijging van dertig procent. Van der Veen wijt dit aan het declaratiesysteem dat nu geldt voor de vrijgevestigde specialisten.

Administratie komt ten koste van zorg

Dat specialisten prima in loondienst kunnen werken, bewijzen volgens het PvdA-Kamerlid de academische ziekenhuizen, waar dit nu al het geval is. De academische specialisten leveren goed werk. Veel van hun collega's werken in maatschappen. Hierbinnen breken wel eens ruzies uit die ten koste van de zorg kunnen gaan. Daar komt bij dat deze artsen meer tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Ook is bij vrijgevestigde specialisten het gevaar groter dat ze eerder een operatie uitvoeren om meer omzet te draaien.

Klink grijpt in

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft dinsdag al aangekondigd te gaan ingrijpen bij de specialisten om de kosten in de hand te houden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top