ACTUEEL

‘Besparing door kennis apotheker te benutten’

Er kan fors op de zorgkosten bespaard worden als de kwaliteiten, kennis en ervaring van apothekers beter worden benut. Dat blijkt uit onderzoek van Booz & Company dat in opdracht van apothekersorganisatie KNMP werd uitgevoerd.

Volgens het adviesbureau kan tot maximaal 750 miljoen euro worden bespaard door een andere werkwijze. Een grote besparing verwachten de onderzoekers te kunnen realiseren door verbetering van de therapietrouw, met name bij chronische aandoeningen, zoals hartziekten, diabetes, astma en COPD. De onderzoekers verwachten dat apothekers kunnen bijdragen aan het dalen van de zorgkosten met een bedrag van maximaal 400 miljoen euro.

65-plussers

Ook berekenden de onderzoekers dat tot 200 miljoen euro bespaard kan worden door de medicatie van 65-plussers beter op elkaar af te stemmen. Veel medicatie zou veilig kunnen worden gestopt. Het zou zelfs het aantal ziekenhuisopnamen kunnen terugdringen.

Ziekenhuisopname

Daarnaast zouden apothekers kunnen bijdragen aan een kostenbesparing door de medicatielijst van patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, tegen het licht te houden. In het ziekenhuis worden patiënten vaak op andere medicatie over gezet. Na afloop van de opname zou de apotheker patiënten daarin moeten begeleiden. Dit zou met name moeten leiden tot minder heropnamen. De onderzoekers verwachten hier een besparing van ten hoogste 160 miljoen euro.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van dooren

12 december 2012

Grote besparingen zijn zeker mogelijk door de farmaceutische expertise beter te benutten op het gebied van therapietrouwbevordering, medicatieverificatie en bij ziekenhuisonpname en -ontslag. Dat heeft ook het IMS rapport van begin oktober duidelijk gemaakt. Maar ook op het gebied van preventie en leefstijlverbetering kan de apotheek een sleutelrol gaan vervullen. Besparingen op dat gebied kunnen een veelvoud zijn van wat nu gepresenteerd wordt.

Top