ACTUEEL

NZa in de fout met cijfers babysterfte

De daling van de babysterfte afgelopen jaren blijkt minder groot dan gedacht en is niet gehalveerd maar met bijna een kwart afgenomen.

Door een fout van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijken cijfers van verschillende bronnen met elkaar vergeleken terwijl dit niet kan. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelde woensdag dat de babysterfte sinds 2004 door betere zorg rond zwangerschap en geboorte met de helft was afgenomen. Maar donderdag moest ze melden dat de situatie minder positief is.

Definitieve cijfers

Volgens CBS-cijfers die de NZa eveneens gebruikte, daalde het aantal baby’s dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft, de laatste jaren gestaag van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.In 2003 had Nederland nog een van de hoogste sterftecijfers in Europa: er overleden volgens de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte elk jaar ongeveer 1700 baby's. Schippers zei donderdag in de Tweede Kamer dat ze begin volgend jaar over definitieve cijfers beschikt. (ANP)

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

P vd Berk

11 januari 2013

Ook van deze nieuwe berekening geloof ik helemaal niets, door graaiers in de gezondheidszorg is de laatste jaren ook de geboortezorg verarmt, er moet een meldpunt komen voor baby’s die voor tijdens of kort na de bevalling sterven, ook de sterfte onder kinderen van 0 tot 5 jaar is in Nederland veel hoger als de ons omringende landen daar moet je met een ziek kind meteen naar een kinderarts en hebben kinderartsen praktijk aan huis waar je altijd terecht kunt.

Top