ACTUEEL

Patiënten mijden huisarts om eigen risico

Patiënten gaan minder naar de huisarts door het verplichte eigen risico. En dat terwijl een bezoek aan de huisarts helemaal niet valt onder het eigen risico. Dat blijkt uit een enquête van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Het panel bestaat uit ongeveer 6000 personen van 18 jaar en ouder.

Het Nivel vermoedt dat mensen niet weten dat de huisarts niet onder het eigen risico valt. Of dat door niet naar de huisarts te gaan een doorverwijzing naar het ziekenhuis wordt voorkomen. Voor een ziekenhuisbezoek moet namelijk wel betaald worden.

Drempel

Het verplichte eigen risico is in 2008 ingevoerd en bedroeg toen 150 euro. Dit jaar is het 220 euro en volgend jaar wordt het verhoogd naar 350 euro per jaar. Dit jaar gaf ongeveer 9 procent aan af te zien van zorg vanwege de kosten die zelf betaald moeten worden. Het Nivel vreest dat die drempel komend jaar nog hoger wordt, vooral voor mensen met een matige of slechte gezondheid en mensen met een laag inkomen. (ANP)

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top