ACTUEEL

Patiënten enthousiast over groepsconsult bij dokter

Het Gezamenlijk Medisch Consult is in opmars. Er komen jaarlijks ongeveer 5500 patiënten op een spreekuur waar een arts acht tot tien patiënten tegelijk op bezoek krijgt. Beide partijen zijn erg tevreden over het groepsconsult, blijkt uit onderzoek dat het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO donderdag presenteerde.

Introductie groepsconsult

Het groepsconsult is in 2005 geïntroduceerd. Ruim veertig artsenteams kregen een training om het speciale spreekuur te houden. Uit het onderzoek, dat gehouden is onder veertien behandelteams, blijkt dat negentig procent van de zorgverleners sindsdien regelmatig een groepsconsult geeft.

Ervaringen delen en leren

De artsen vergeleken de ervaringen van patiënten die een individueel consult hadden met die van een groepconsult. Hieruit bleek dat patiënten het op prijs stellen dat zij in een groepsconsult ervaringen kunnen delen met medepatiënten, kunnen leren van anderen en extra informatie krijgen. Ook artsen vinden dat er in het consult meer informatie kan worden uitgewisseld.

Chronische aandoeningen

De groepsconsulten zijn vooral voor mensen met een chronische aandoening. Patiënten kunnen vrijwillig meedoen en worden altijd geholpen door hun eigen arts. De arts bespreekt beurtelings het ziekteverloop met elke patiënt. De groepsconsulten worden door verschillende specialismen aangeboden; van kindergeneeskunde tot reumatologie, van neurologie tot verloskunde.

Hoeveel geld de ziekenhuizen en huisartspraktijken jaarlijks besparen met het groepsconsult, is nog niet bekend. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top