ACTUEEL

Innovatie zorgt voor minder straling bij dotteren

Innovatie zorgt voor minder straling bij dotteren

Interventieradiologen van het St. Antonius en Philips hebben gezamenlijk een manier ontwikkeld om de hoeveelheid straling die gebruikt wordt bij het maken van röntgenbeelden tijdens een dotterbehandeling met 75 procent te verminderen. Dit gaat niet ten koste van de beeldkwaliteit. Hiermee wordt de veiligheid voor patiënt en zorgverlener aanzienlijk vergroot.

Het zijn de eerste bevindingen van een nieuwe klinische studie, die wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie van het St. Antonius Ziekenhuis. De bevindingen zijn in lijn met de uiteindelijke resultaten die de onderzoekers en ontwikkelaars van de technologie verwachten te bereiken. De definitieve onderzoeksresultaten worden in de eerste helft van 2013 verwacht.

Klinische studie

Tijdens de eerste fase van de klinische studie zijn 50 patiënten gevolgd die behandeld werden voor vaatvernauwingen in de bekkenslagaders als gevolg van aderverkalking. Bij deze ingreep bracht de interventieradioloog een katheter via een kleine opening in de lies de slagader in en spoot daar contrastvloeistof in om de bloedvaten bij röntgenopnames zichtbaar te maken. Voor een directe vergelijking tussen de beide methodes werd de eerste reeks beelden gemaakt met een conventioneel interventiesysteem en de tweede reeks met de nieuwe röntgentechnologie.

Dr. Marco van Strijen, interventieradioloog en hoofdonderzoeker in het St. Antonius Ziekenhuis: “Het belang van minder straling is er voor iedereen, maar vooral bij de behandeling van jong volwassenen en patiënten die langdurige en complexe ingrepen moeten ondergaan. Daarnaast ondergaat iemand met vaatproblemen vaak meerdere keren dezelfde soort behandeling.”

Algoritme

De innovatie in de beeldkwaliteit van röntgenopnames zit hem in een nieuw algoritme en een zeer krachtige processor die in het bestaande röntgenapparaat zijn geïmplementeerd, waardoor het bestaande apparaat veel slimmer is geworden. Aan de buitenkant ziet alles er nog exact hetzelfde uit. Philips startte in 2002 met het onderzoek, maar er was toen nog geen processor die krachtig genoeg was om de berekeningen uit te voeren die nodig waren voor realtime röntgenopnames. Die zijn er nu wel, waardoor het nu mogelijk is om de beelden te verkrijgen.

Beroerte

De technologie wordt inmiddels ook al ingezet bij interventieradiologische behandelingen in andere delen van het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld bij de behandeling van vaatafsluitingen in de hersenen (beroerte), bij aandoeningen van de longvaten of bij bevriezing van tumoren onder geleiding van röntgenbeelden. De techniek kan ook worden ingezet bij dotterprocedures aan de kransslagaderen, die zich in het hart bevinden.

Het St. Antonius Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met deze röntgentechnologie werkt. Op de afdeling Radiologie in het ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 1.200 patiënten geholpen met een dotterbehandeling. In Nederland gaat het in totaal om tienduizenden patiënten die baat kunnen hebben bij deze doorbraak. Andere ziekenhuizen uit binnen- en buitenland hebben inmiddels al belangstelling getoond voor de nieuwe techniek.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

18 december 2012

Dat is mooi nieuws.

Dit soort nieuws roept bij mij altijd wel een paar vragen op:

Wat is dan dat "minimale risico", in de standaard methode?
Hebben mensen die een of meerdere dotterbehandelingen hebben ondergaan, een bewezen, vergrote kans op kanker?
Is de stralingsreductie voor de radioloog ook 75% lager?

Mij volgen? https://twitter.com/jejaspers

Lonneke van Reeuwijk

19 december 2012

Het bericht klopt niet. Ook de afdeling Cardiologie van het UMC St. Radboud werkt met Clarity van Philips.

Top