ACTUEEL

‘NZa moet verzekeraars in ggz tot de orde roepen’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet scherper toezien op transparante en eerlijke inkoop door de zorgverzekeraars in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat bepleit directeur Paul van Rooij van brancheorganisatie GGZ Nederland.

Blijkens een blog van Van Rooij op de site Skipr bestaat er binnen de ggz veel wantrouwen jegens de zorgverzekeraars. Volgens Van Rooij geven de zorgverzekeraars onvoldoende duidelijkheid over de gehanteerde inkoopcriteria en het beschikbare budget. “De gezamenlijke zorgverzekeraars halen alles uit de kast om met veel landelijke mist, verwarring, schijnbewegingen en machtsvertoon de ggz-sector, na de bezuinigingen door de overheid van vorig jaar, nog verder uit te persen en verdwaasd achter te laten”, schrijft Van Rooij.

Macrobudget

“Vanuit Zeist [zetel van Zorgverzekeraars Nederland - red.] schermen ze met vermeende overschrijdingen zonder onderbouwing, weigeren ze om indexen toe te passen omdat die niet in het macrobudget zouden zitten.” Van Rooij stoort zich met name aan het feit dat reguliere aanbieders nauwelijks nog groeiruimte wordt gegund.

Eerlijke onderhandelingen

In zijn blog roept Van Rooij de NZa op om in te grijpen in “het eenzijdig inkoopbeleid” van de zorgverzekeraars. Ook moet de marktmeester in de zorg afdwingen dat “onderhandelingen transparant en eerlijk gevoerd worden op basis van gelijke informatie en toegang tot de markt”.

Prestatiebekostiging

Voor de ggz is 2013 qua bekostiging een overgangsjaar. Vanaf 2014 geldt voor het grootste deel van de ggz naar voorbeeld van de ziekenhuiszorg prestatiebekostiging. Dit betekent dat zorgverzekeraars gaan inkopen op basis van kwaliteit en prijs in plaats van op basis van vaste budgetten. Van Rooij stelt in zijn blog dat de inkoop voor 2013 aangeeft dat de zorgverzekeraars hier nog niet klaar voor zijn.

---

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

19 december 2012

Van Rooij heeft een punt. Het inkoopbeleid is niet transparant. Neem inkoop vrijgevestigde aanbieders: Menzis geeft buiten haar eigen regio per aanbieder 10.000 euro budget, of je nu een praktijk runt voor 2 of 5 dagen is daarbij niet van belang. Meer dan 40 uur werken mag ook niet. CZ heeft ook bizarre inkoopvoorwaarden dit jaar en begin met te vragen of je onder het tarief wilt werken met hun verzekerden. Dit gaat allen helemaal niet over kwaliteit maar over goedkoop uit zijn en winst maken ten koste van de verzekerden.

Top