ACTUEEL

Scheidend bestuurder 'Scheper' bepleit openheid

Ziekenhuizen moeten open zijn over gemaakte fouten. Dat zegt scheidend bestuursvoorzitter Maarten Rutgers van Zorggroep Leveste Middenveld in een interview in het Dagblad van het Noorden.

Het Scheper Ziekenhuis Emmen -onderdeel van de zorgroep- kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in het nieuws wegens medische fouten. Zo speelde er in 2009 een affaire vanwege vermijdbare sterfte bij bariatrische ingrepen. Rutgers zegt in het Dagblad van het Noorden trots te zijn op de openheid over fouten, ook al trok die openheid een flinke wissel op het imago van het Scheper Ziekenhuis. "Er is maar één manier, en dat is open zijn over wat er gebeurd is", zegt Rutgers. "Als je dingen verdoezelt, zoals sommige andere ziekenhuizen wel eens hebben gedaan, gaat het zich op termijn tegen je keren. Daarom ben ik er nog steeds trots op dat ik zelf de beslissing heb genomen met de maagverkleiningen te stoppen en de patiënten in alle openheid in te lichten."

Recht op uitleg

Na de 'maagaffaire' haalde het Emmer ziekenhuis nog een paar keer het nieuws met pijnlijke medische fouten. Zoals deze maand nog met een fout met het toedienen van te hoge doses chemotherapie. Ook in dat geval gaf de ziekenhuisdirectie meteen toe dat er fouten waren gemaakt en bood excuses aan. "Eigenlijk zouden mensen moeten zeggen: wat goed, wat zijn ze daar transparant”, vindt Rutgers. “Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Natuurlijk is dat triest. Maar je moet er open over zijn want de patiënt en zijn familie heeft recht op uitleg. Daarnaast is het belangrijk verbeteringen aan te brengen. Om te voorkomen dat dezelfde fout in je ziekenhuis wordt gemaakt, of in andere ziekenhuizen. We hebben de Vereniging voor Veilige Curatieve Zorg opgericht. We hebben een protocol ontwikkeld voor de invoering van nieuwe technieken dat internationaal aandacht heeft gekregen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top