ACTUEEL

Jeugdzorg houdt zich op vlakte over Tom

Bureau Jeugdzorg Amsterdam wil geen mededelingen doen over Tom Watkins, de 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet. De jongen zou ondergedoken zijn, omdat Jeugdzorg hem uit huis zou willen plaatsen. "Op nadrukkelijk verzoek van Tom doen wij geen mededelingen over zijn zaak", zo liet een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg Amsterdam donderdag weten.

"Het is niet in het belang van Tom als dit breed uitgemeten wordt in Nederland. We hebben ook aan zijn moeder uitgelegd wat de risico’s kunnen zijn van grote media-aandacht", aldus de woordvoerster.

Media-aandacht

De afgelopen dagen hebben landelijke media uitvoering bericht over de situatie van de jongen naar aanleiding van een documentaire. De moeder wil dat haar zoon alleen rauw voedsel eet en ze houdt hem van school weg om naar eigen zeggen pestgedrag te voorkomen. Ze onderwijst hem thuis, maar is daar niet bevoegd toe.

Uithuisplaatsing

Jeugdzorg wil Tom uit huis plaatsen, zo heeft zijn moeder Francis eerder deze week gemeld. Jeugdzorg wil dat bevestigen noch ontkennen.

Wel legt de instantie uit dat uithuisplaatsing het uiterste middel is dat Jeugdzorg tot haar beschikking heeft. Als er sprake is van een acuut onveilige situatie, wordt een spoedverzoek ingediend bij de kinderrechter. Als de rechter akkoord geeft, kan het kind tijdelijk ergens anders worden ondergebracht, bij voorkeur bij familie of vrienden. Als het kind niet thuis is, of mogelijk ondergedoken zit, wordt in het uiterste geval de politie ingeschakeld.

Rauwer

Over moeder en zoon zijn twee documentaires gemaakt, Rauw en Rauwer. De laatste was deze week op tv te zien. Tom eet vanaf zijn 5e jaar alleen maar rauw, ongekookt en niet verwarmd voedsel. Volgens zijn moeder is dat een gezonde manier van leven. Volgens een kinderarts vertoont Tom echter tekenen van ondervoeding. (ANP)

Bekijk hier de documentaire 'Rauwer'

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top