ACTUEEL

Brabantse ziekenhuizen melden fusie bij NMa

Het Franciscus ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom hebben hun fusieplannen donderdag gemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De melding is een formele stap in het fusietraject. Dit meldt BN DeStem.

Eerder adviseerden de medische staf, cliëntenraad, ondernemingsraad en verpleegkundige adviesraad van beide ziekenhuizen ‘overwegend positief’ over de op handen zijnde fusie.

Fusieplannen

Op 16 augustus 2012 kwamen de ziekenhuizen met de fusieplannen naar buiten. De reden voor de fusie is dat de kwaliteits- en volumenormen voor ziekenhuizen steeds hoger worden, waardoor het voor individuele ziekenhuizen niet meer mogelijk is om aan de normen te voldoen. Beide ziekenhuizen blijven voorlopig bestaan maar zullen worden omgevormd tot ‘een ziekenhuisorganisatie met twee hoofdlocaties met elk een eigen profiel’. Het Franciscus ziekenhuis zal zich gaan specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg ziekenhuis zal de focus liggen op acute complexe zorg. Volgens de ziekenhuizen zullen vrijwel alle patiënten in de regio binnen de vastgestelde 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

Echocentrum

De eerste concrete stap naar een verdere samenwerking tussen de ziekenhuizen is te zien in het nieuwe echocentrum dat 1 januari 2013 wordt geopend. Screeningsecho’s en de 20-wekenecho, vinden voortaan plaats in het echocentrum dat in het Lievensberg ziekenhuis gevestigd zal worden. Hans Ensing, voorzitter raad van bestuur van het Lievensberg ziekenhuis, en Tom Enneking, voorzitter medische staf in het Franciscus Ziekenhuis, melden tegenover BN DeStem dat de klinische verloskunde en zuigelingenzorg niet vervroegd geconcentreerd zal worden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Michel

27 december 2012

Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat in Roosendaal alleen een buitenpoli open is?

Het moge duidelijk zijn dat uiteindelijk de klinisch complexere zorg naar Bergen op Zoom gaat, en daarna volgt -gefaseerd- de rest. Inwoners van Roosendaal kunnen dan kiezen tussen Bergen op Zoom en Breda.

De geschiedenis leert dat dit de uiteindelijke uitkomst zal zijn, hoeveel garanties er ook aan de voorkant worden afgegeven.

Meihuizen

27 december 2012

@Michel Ik denk dat je gelijk hebt. Maar wat is het bezwaar? Kosten besparen met als 'prijs' dat patiënten voor complexe (!) zorg een kwartier langer moeten reizen... is dat onacceptabel? Het betreft 2 kleinere ziekenhuizen (mn Fransiscus) die vermoedelijk moeite hebben de vele ontwikkelingen op te vangen met hun beperkte omvang. Ik ben zeker geen voorstander van kolossen van organisaties, maar de realiteit is wel dat de kleinere huizen vaak capaciteit/geld tekort komen om nieuwe ontwikkelingen goed te kunnen implementeren.

Top