ACTUEEL

RIVM: Q-koortsepidemie voorbij

Het aantal gemelde patiënten met Q-koorts is in 2012 verder gedaald. Daarmee is de Q-koortsepidemie voorbij, constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM ontving dit jaar 68 meldingen van patiënten met Q-koorts. In 2011 waren er nog 81 meldingen, het jaar daarvoor 504. De 68 meldingen zijn afkomstig uit 54 verschillende gemeenten. Zes meldingen kwamen uit Drachten. Er werden tot nu toe 5 patiënten gemeld die de infectie mogelijk via hun werk hebben opgelopen.

Herkennen

Ruim de helft van de gemelde patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor, maar aanzienlijk hoger dan in de jaren 2008 tot en met 2010. Toen lag het percentage patiënten dat werd opgenomen steeds rond de 20 procent. Artsen herkennen de symptomen van Q-koorts nu beter, aldus het RIVM.

Lessen

Tijdens de Q-koortsepidemie zijn in totaal negen mensen overleden. In een terugblik laat directeur Roel Coutinho van het aan het RIVM gelieerde Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) weten dat de zorgverlening op punten beter had gekund. Wel stelt Coutinho dat er lessen zijn getrokken uit het verloop van de Q-koortsepidemie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top