ACTUEEL

Groningse ziekenhuizen doen samen pathologie

De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG), het Refaja Ziekenhuis en het Martini Ziekenhuis gaan gezamenlijk een pathologielaboratorium opzetten. Naar verwachting gaat het nieuwe laboratorium begin 2014 open.

Als vestigingslocatie is gekozen voor het Martini Ziekenhuis. Dit betekent dat weefselonderzoeken voor de Ommelander Ziekenhuis Groep en het Refaja Ziekenhuis voortaan in het Martini Ziekenhuis worden uitgevoerd. Het nieuwe laboratorium gaat straks ook de pathologie diagnostiek voor het Wilhelmina Ziekenhuis Assen verzorgen.

Kwaliteit

Volgens Paul van der Wijk, lid raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis, vormt de samenwerking een garantie voor optimale kwaliteit.  “Deze samenwerking betekent meer dan alleen een logistieke”, aldus Van der Wijk. “Voor patiënten is pathologie niet direct zichtbaar als specialisme, maar het vormt wel een cruciaal onderdeel van hun diagnose en behandeling. Vaak is de uitslag van een weefselonderzoek heel spannend en dan wil je zéker weten dat het goed gedaan is. Deze samenwerking garandeert die kwaliteit.” De verwachting is dat patiënten van de ziekenhuizen en huisartsen uit de regio merken niets van deze verandering.

Uitbreiden

Volgens de Groningse ziekenhuizen is pathologie door voortschrijdende specialisatie steeds moeilijker financieel te behappen voor  één ziekenhuis. Ook beidt samenwerking de mogelijkheid om uit te breiden en gezamenlijk pathologen te werven. Het huidig laboratorium in het Martini Ziekenhuis verzorgt al de pathologiediagnostiek voor het Martini Ziekenhuis, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en voor huisartsen in de regio. Het gaat hierbij om jaarlijks 30.000 weefselinzendingen, 6.000 celonderzoeken en 20.000 baarmoederhalsuitstrijkjes. Door de samenwerking met het OZG en Refaja zal dat aantal onderzoeken met circa 70 procent toenemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top