ACTUEEL

CareClowns vrolijken demente bejaarden op

De clowns zijn wel verkleed, maar zo min mogelijk. Het is een relatief nieuw fenomeen in Nederland: CareClowns, clowns voor demente bejaarden. Deze clowns, een initiatief van CliniClowns voor ernstig zieke kinderen, bezoeken verzorgingshuizen om daar de bewoners een beetje op te vrolijken.

“Demente, kwetsbare ouderen zakken snel weg in een isolement als ze weinig aandacht krijgen. Ze vereenzamen omdat er bijvoorbeeld weinig bezoek langskomt en de medewerkers van de instelling weinig tijd hebben”, aldus een woordvoerster van CareClowns. Dementie gaat regelmatig gepaard met veel angst. “Dat zorgt er voor dat mensen agressief kunnen reageren of zich juist afsluiten.”

Verzorgingshuizen

De clowns gaan gemiddeld eens in de twee weken een uur tot anderhalf uur naar de verzorgingshuizen. “Ze zingen, maken muziek, dansen en proberen contact te maken met de bewoners. Ze pakken bijvoorbeeld hun hand vast, kijken ze in de ogen en lachen veel.” De respons is goed, zegt de woordvoerster. “Soms zingen de bewoners nog dagenlang de liedjes”, zegt de woordvoerster. Hoewel het nog niet is onderzocht, vermoedt ze dat de bezoeken op lange termijn ook een positief effect hebben. “Natuurlijk zijn er mensen die niets moeten weten van de clowns. Of ineens genoeg van ze hebben. Maar het merendeel is positief.”

CareClowns

In Nederland zijn twaalf speciaal daarvoor opgeleide CareClowns. Zij zijn vroeger bijvoorbeeld CliniClown of 'gewone' clown geweest. “In Nederland worden ongeveer 40 verzorgingshuizen bezocht. “Dit jaar hebben de clowns ruim 300 speelbeurten gehad. Volgend jaar willen we dat verdubbelen, tenminste dat is ons streven.” Het aantal clowns is al van acht begin dit jaar naar twaalf nu gegaan. “De organisatie groeit en daar zijn we heel blij mee. Maar omdat we volledig afhankelijk zijn van giften, zonder subsidie, blijft het lastig voor ons.” (ANP)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

van Dalen

31 december 2012

Het is het zoveelste voorbeeld van het infantiliseren van mensen met dementie.....ik vind het volstrekt ongelooflijk dat dit een serieus project is. Ik hoop en weet dat er gelukkig genoeg partners en kinderen zullen zijn die niet zullen toestaan dat hun familie lid met dementie door een CareClown aan het lachen zal worden gemaakt......
Wat een vernederende bezigheid. Zouden we dat ook bedenken voor mensen met een depressie of een angststoornis? Waarom dan wel mensen met dementie? Omdat ze zelf niet kunnen zeggen dat ze het niet willen?
Ik vind het hoogst onwaardige zorg.

Jonkers

2 januari 2013

@van Dalen
Hoezoe infantiel? Weet u hoeveel mensen uit deze doelgroep blij zijn met wat aandacht. En dan spreek ik over de groep die bijna geen bezoek van familie krijgen gewoon omdat ze die niet meer hebben. Denk daar eerst eens aan voordat u zo'n reactie neerschrijft. Mensen in deze doelgroep vinden muziek, een praatje een verrijking van hun bestaan. Maar ik heb de illiussie dat u het denkt beter te weten zonder de achtergronden te kennen. Wees blij dat er mensen zijn die een dergelijke actie ondernemen. En dat is geen onwaardige zorg maar een stukje aandacht in de goede zin van het woord. Beter dan die domme opmerkingen die u maakt!!!!

van Dalen

2 januari 2013

Inderdaad "een illusie" zoals u zegt dat u mij beticht van dom en te spreken over mensen met dementie zonder de achtergronden te kennen. Als u mij uw emailadres stuurt kan ik u een artikeltje sturen wat ik schreef over mensen met dementie. U begrijpt de intentie van mijn opmerkingen niet. Ik ben er juist voor om mensen met dementie volstrekt serieus te nemen. En als u het bezoek door een CareClown een goede vorm van aandacht geven vindt dan is dat uw goed recht. Ik vind dat hen behandelen als kleine kinderen.
Ik spreek overigens niet vanuit theorie maar werk dagelijks voor hen doe getroffen zijn door deze vreselijke ziekte.

Vercammen

2 januari 2013

Mooi initiatief maar het is niet nieuw. Stichting miMakkus is een stichting die zorg verleent aan zowel mensen die lijden aan een ernstige vorm van dementie als aan mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Zij doen dit o.m. door mensen die al werkzaam zijn binnen een instelling op te leiden tot miMakker en willen op deze manier proberen in de belevingswereld van de mens met een (ernstige) vorm van dementie of verstandelijke beperking te komen en contact te krijgen.
Het heeft volstrekt niets te maken met het belachelijk maken van mensen maar streven naar contact waar dit op een andere manier veelal niet meer mogelijk is dus juist respectvol aansluiten bij de belevingswereld.

Jonkers

2 januari 2013

@van Dalen
U spreekt vanuit uw eigen ervaring en dan durft u te beweren dat een dergelijk initatief een "vernederende bezigheid" is? Waarschijnlijk heeft u een managementfunctie en heeft er geen benul van wat er op de werkvloer gebeurt. Zelf ervaar ik als onbetaald vrijwilliger deze project als ZEER ZINVOL maar ja, ik heb er niet voor gestudeerd!!
@Vercammen
Terecht dat uw deze stichting miMakkus in het zonnetje zet. Al zal van Dalen een dergelijke aanpak verwerpen!
Verplegend personeel en cliënten kunnen deze activiteiten wel waarderen. Stichting miMakkus en CareClowns veel succes met jullie hartverwarmend en dankbaar werk. Trek je niets aan van beroepskritikasters als van Dalen. Deze leeft onder een steen en is wars van vernieuwingen in deze zin.

van Dalen

3 januari 2013

Tja, wat zal ik nog zeggen. Ik doe er maar het zwijgen toe, denk ik. Zoveel (voor) oordeel en kritiek op mijn mening: daar ben zelfs ik niet tegen opgewassen.....
En uiteindelijk gaat het hier over mensen met dementie : om het voor hen een tikkeltje beter te maken.....
Dus laten we maar stoppen met deze discussie. Als niemand luistert naar niemand.......
PS ik ben geen manager....maar meneer of mevrouw Jonkers wil me graag als zodanig zien kennelijk .....

Top