ACTUEEL

UMCG past protocol aan na fatale bevalling

Op de afdeling verloskunde van het UMC Groningen zijn in de zomer van 2010 ernstige fouten gemaakt waardoor een vroeg geboren baby kort na de bevalling is overleden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Het UMCG erkent de fouten, heeft excuses aangeboden, de zaak gemeld bij de inspectie en de protocollen aangepast.

Tijdens de spoedbevalling werd per ongeluk de hartslag van de moeder gemeten in plaats van die van het kind, zo meldt het Dagblad van het Noorden op basis van een interview met de moeder. Daardoor merkten de artsen te laat dat de baby in problemen was en begonnen ze te laat met de tangverlossing.

Drukte

Het Dagblad van het Noorden meldt daarnaast dat het zo druk op de afdeling verloskunde dat de gynaecoloog pas na enkele uren kwam. Die had op dat moment supervisie over vijf verloskamers tegelijk. De moeder werd in eerste instantie alleen geholpen door gynaecologen in opleiding.

Weggooien

Het lukte de artsen volgens het Dagblad van het Noorden tot drie keer toe niet om een bloedprik te nemen van het kindje. Ook gooiden ze per ongeluk de placenta weg waardoor niet meer te achterhalen was waarom  de baby te vroeg werd geboren en hoe de volgende zwangerschappen zouden kunnen verlopen.

Erkenning

Nadat de klachtencommissie van het ziekenhuis de klachten van de moeder gegrond verklaarde, paste het UMCG de protocollen op de afdeling verloskunde aan. Voortaan worden de hartslag van moeder en kind apart gemeten. Bestuurder Frans Jaspers van het UMCG heeft de fouten volgens het Dagblad van het Noorden in een brief toegegeven en excuses gemaakt. Daarnaast heeft de verzekeraar van het ziekenhuis een voorstel tot schikking gedaan. "Maar wij willen erkenning van de gemaakte fouten", zegt letselschadejurist Yvonne Hooijenga van JBL&G in Assen, die namens de moeder optreedt. "We vinden het heel vervelend hoe ze hiermee zijn omgegaan. Zo zegt de verzekeraar nu dat de fouten niet komen doordat het die dag zo druk en rommelig was op de afdeling, terwijl dat eerder wel werd aangegeven."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top