ACTUEEL

'Minder jongeren met oogletsel'

Tijdens de jaarwisseling zijn 23 vuurwerkslachtoffers opgenomen in Het Oogziekenhuis Rotterdam. Dinsdagochtend werd nummer 24 gewonde binnengebracht en het aantal kan nog oplopen, liet het ziekenhuis dinsdag weten. Vorig jaren met oud en nieuw werden 20 mensen bij het Oogziekenhuis binnengebracht.

Opvallend was dat het voornamelijk (jonge)mannen waren en vrijwel geen kinderen. Slechts 7 van de slachtoffers met oogletsel waren jonger dan 18 jaar. Volgens een woordvoerster was de verwachting dat dat aantal hoger zou liggen.

Vuurwerkletsel

De verwondingen zijn veroorzaakt door te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat door de sterke wind afboog. De helft van de slachtoffers is geraakt door rondvliegend vuurwerk.

Oogarts Tjeerd Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam pleit al langer voor een verbod op consumentenvuurwerk. “Twee jaarwisselingen in Nederland staat gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten”, zegt Faber.

Vorig jaar behandelde Het Oogziekenhuis Rotterdam 51 ogen met vuurwerkletsel. De helft daarvan behoorde toe aan jongeren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top