ACTUEEL

'Ook Nederlanders dupe in Duits orgaanschandaal'

Nederlandse patiënten die in aanmerking komen voor orgaantransplantatie zijn mogelijk benadeeld door een Duits schandaal rond transplantatiewachtlijsten. Behandelend artsen hebben Duitse patiënten door manipulatie hoger op de Europese wachtlijst voor orgaantransplantatie geplaatst. Dat meldt de Volkskrant.

Op deze wachtlijst staan ook Nederlanders die dringend een nier of een lever nodig hebben. “We kunnen niet uitsluiten dat Nederlandse patiënten de dupe zijn geworden’', zegt een woordvoerder van de non-profitorganisatie stichting Eurotransplant in Leiden in de Volkskrant.

Manipulatie

Er blijkt bij diverse transplantatiecentra in Duitsland systematisch te zijn gemanipuleerd. Zo vinkten specialisten bijvoorbeeld in het dossier ten onrechte aan dat hun patiënten een dialysebehandeling hadden ondergaan. Het spoelen van het bloed geldt als een teken van verhoogde urgentie, zodat de betrokkene een betere plek krijgt op de wachtlijst van Eurotransplant.

De meeste patiënten krijgen een passend orgaan uit eigen land, terwijl een klein deel uit het buitenland komt. De manipulatie is volgens de Eurotransplant/woordvoerder zeker ten koste van Duitse patiënten gegaan. In totaal staan ruim 15 duizend patiënten op de wachtlijst van Eurotransplant.

De Duitse affaire, die afgelopen zomer aan het licht kwam in Göttingen en deze week een vervolg kreeg in Leipzig, is volgens de krant de eerste, grootschalige manipulatie waarmee Eurotransplant te maken heeft gekregen. Eurotransplant bemiddelt sinds 1967 op Europees niveau tussen vraag en aanbod van organen. Deelnemende landen zijn behalve Duitsland en Nederland, ook België, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië.

Onderzoek naar fraude

De Duitse minister van Volksgezondheid heeft naar aanleiding van de affaire het toezicht verscherpt. Eurotransplant in Leiden heeft desgevraagd inzicht gegeven in de aangeleverde gegevens en daarmee naar eigen zeggen een `belangrijke rol` gespeeld bij het vaststellen van de fraude. "Specialisten moeten bij ons niet alleen hun patiënten aanmelden, maar ook alle veranderingen in het ziekteverloop. Daardoor kun je aan de hand van onze gegevens bepalen of een dossier er normaal uitziet", zegt de woordvoerder in de Volkskrant. In Leipzig werden 38 gevallen ontdekt, waarna de directeur en twee collega-specialisten van de betreffende universiteitskliniek zijn geschorst. In Göttingen bleken twee artsen 25 patiënten hoger op de lijst te hebben geholpen, waaronder een Rus die geld had betaald aan zijn arts. De Duitse justitie heeft deze kwestie nog in onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top