ACTUEEL

Ziekenhuizen VS lekken patiëntgegevens

Zo’n 94 procent van de Amerikaanse ziekenhuizen is in afgelopen twee jaar patiëntgegevens kwijtgeraakt. Van hen had 45 procent meer dan vijf incidenten waarbij data was gelekt. Een flinke stijging ten opzichte van 2010 waarin het percentage dat meer dan vijf incidenten had gemeld 29 procent was. Dat blijkt uit onderzoek van het Ponemon Institute.

Nalatigheid

Als voornaamste oorzaak van dit datalekken noemen de onderzoekers fouten of onbedoelde acties van werknemers (42 procent) en blunders van derde partijen (42 procent). Daarbij gaat het om gestolen en verloren computers en apparatuur. Criminele aanvallen stegen van 20 procent in 2010 naar 33 procent in 2012. In de meeste gevallen gaat het om medische bestanden, facturatiegegevens en verzekeringsdossiers die zijn verloren of gestolen.

Verloren informatie

Het aantal verloren of gestolen tablets steeg van van 7 procent in 2011 naar 18 procent in 2012. Het aantal verloren of gestolen desktops en laptops daalde met 5 procent, terwijl het aantal gecompromitteerde smartphones steeg met 3 procent. Het aantal verloren of gestolen USB-sticks, dat 13 procent uitmaakt van alle gestolen of verloren apparaten, daalde met 3 procent.

Risico's

Het ondervraagde ziekenhuispersoneel wijst met name op een vergroot risico dat persoonlijke gezondheidsgegevens worden geopenbaard zodra dossiers worden gestolen of verloren. Als andere gevolgen van het datalekken noemt het personeel financiële en medische identiteitsdiefstal genoemd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top