ACTUEEL

Duitse kliniek ontslaat Jansen Steur

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur is ontslagen door de kliniek in het Duitse Heilbronn waar hij sinds 2011 werkte. Het ziekenhuis sluit "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid'' uit dat hij daar foute diagnoses heeft gesteld.

Juiste papieren

Volgens de kliniek had Jansen Steur de juiste papieren toen hij daar in 2011 aan de slag ging. Daarom werd hij verder niet gescreend. "Hoe realistisch is het dat iemand met zo'n verleden gaat solliciteren?'', aldus het ziekenhuis.

Onaangenaam verrast

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, Bernard Uitdehaag, was 'zeer onaangenaam verrast' door het nieuws dat Jansen Steur in Duitsland aan het werk was.  "Dit is een nieuw hoofdstuk in een tot nu toe al dramatisch verhaal en het kan alleen maar erger worden'', zei Uitdehaag zaterdag tegen de NOS. Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF, vond het nieuws "waanzinnig, schandalig. Deze man is blijkbaar compleet normloos.''

Tuchtcollege

Letselschadespecialist Yme Drost vindt dat de Duitse baan van Jansen Steur deels te wijten is aan de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die had na Jansen Steurs gedwongen vertrek uit het Medisch Spectrum Twente (MST) in 2003 meteen naar het medisch tuchtcollege moeten stappen. Drost: "In plaats daarvan hebben ze het op een akkoordje gegooid en hem vrijwillig uit laten schrijven uit het BIG-register. Sindsdien weten ze hem al negen jaar niet effectief te stoppen en spoorden journalisten hem tot drie keer toe op in het buitenland.''

Nooit benaderd

Het MST is nooit benaderd door buitenlandse ziekenhuizen over Jansen Steur. Het verbaast een woordvoerder dat Jansen Steur na zijn vertrek nog in andere ziekenhuizen kon werken. "Zijn zaak heeft toentertijd uitgebreid media-aandacht gehad. Ook in Duitsland stond het in de pers. Daar moet zo'n kliniek dan toch weet van hebben gehad?'' (bron: ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top