ACTUEEL

Document Jansen Steur nog een raadsel

Medische organisaties tasten in het duister over de verklaring van geen bezwaar die de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur zou hebben gehad. Met dat document zou hij in Duitsland hebben kunnen werken. Mogelijk heeft Jansen Steur een door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgegeven verklaring getoond in Duitsland. Het zou ook om een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen gaan.

Inmiddels blijkt dat de man in heel Duitsland aan de slag kon. Meerdere bemiddelingsbureaus lieten hem bij diverse klinieken werken. Dat blijkt uit navraag van het ANP. De gewezen arts werkte onder meer in Bad Laasphe, Worms, Nienburg en Heilbronn.

Ontslagen

Vorige week werd bekend dat Jansen Steur, verdachte in de meest omvangrijke medische strafzaak in Nederland ooit, in Duitsland weer aan het werk was. Dit weekeinde werd hij in een ziekenhuis ontslagen, maar de kliniek liet weten dat hij een Nederlandse verklaring van goed gedrag had, compleet met beëdigde Duitse vertaling. De kliniek kon niet verduidelijken om wat voor verklaring het precies gaat en wie die heeft afgegeven.

BIG-register

In 2006 gaf de Nederlandse IGZ Jansen Steur een document dat hij weer als arts en neuroloog aan de slag mocht. In 2009 is die verklaring echter weer vernietigd en heeft de man zich onder druk van de IGZ laten uitschrijven uit het artsenregister (BIG-register). "Wij weten niet welke verklaring Jansen Steur bij het ziekenhuis in Duitsland heeft laten zien, maar mogelijk gaat het om deze", zegt een woordvoerster van de IGZ dinsdag.

Het zou ook een zogenaamde Verklaring Omtrent Gedrag kunnen zijn. Die wordt door het ministerie van Justitie afgegeven. Als Jansen Steur geen strafblad heeft, heeft hij zo'n document kunnen krijgen. Ook de landelijke artsenfederatie KNMG is erg benieuwd naar de verklaring.

Strafbare feiten

Jansen Steur werkte tot 2004 in het Medisch Spectrum Twente. Hij werd er ontslagen omdat hij wordt verdacht van foute diagnoses en grove fouten. Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten.

In de kliniek in het Duitse Worms werkte hij tussen augustus 2010 en februari 2011. De kliniek verwacht niet dat patiënten gezondheidsschade hebben opgelopen door behandelingen van Jansen Steur. In de kliniek in Heilbronn zou Jansen via meerdere bemiddelingsbureaus hebben gewerkt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

9 januari 2013

De kliniek zal voor het eigen dossier een fotokopie hebben gemaakt van de verklaring.

Dus niet kunnen 'verduidelijken' betekent niet willen zeggen en wel ter bescherming van ................?

Anders is het toch gewoon een kwestie van een telefoontje van Schippers naar haar collega?

Top