Finance

UMCG voorziet capaciteitsproblemen kankerzorg

UMCG voorziet capaciteitsproblemen kankerzorg

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voorziet ernstige problemen door een forse stijging van het aantal kankerpatiënten. Het ziekenhuis heeft hiervoor te weinig capaciteit. Zonder ruimere financiële middelen voorziet het UMCG wachtlijsten.

Het kabinet en zorgverzekeraars willen de zorg voor kanker concentreren in de grote ziekenhuizen. Deze concentratie moet zorgen voor een hoger volume en daarmee voor hogere kwaliteit en meer doelmatigheid. Gespecialiseerde centra als het UMCG voorzien als gevolg hiervan een toestroom van patiënten. Daarnaast zorgt ook de vergrijzing voor een groei van het aantal kankerpatiënten.

Vastlopen

Het UMCG verwacht dat daardoor het aantal te behandelen kankerpatiënten in 2015 met 25 procent toeneemt. In 2020 denkt het ziekenhuis 80 procent meer patiënten met kanker te behandelen "terwijl onze capaciteit en financiën niet zullen toenemen", zei topman Jos Aartsen van het UMCG dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak, schrijft het Dagblad van het Noorden. "Onze organisatie dreigt vast te lopen als we geen maatregelen nemen", aldus Aartsen. 

Financiële ruimte

Volgens Aartsen zal het UMCG in overleg met andere ziekenhuizen zoveel mogelijk capaciteit proberen vrij te spelen door onderling complexe en minder complexe zorg uit te ruilen. Maar volgens Aartsen biedt een dergelijke oplossing onvoldoende soelaas. "Er moet ook financieel ruimte komen om stappen te zetten", aldus Aartsen op Radio1. In een toelichting laat een woordvoerder van het UMCG weten dat in dit verband gedacht kan worden aan een hogere vergoeding voor bepaalde specifieke groepen kankerpatiënten.

Efficiency

De verzekeraars willen niet op de zaken vooruit lopen. "Wij kennen de signalen die het UMCG afgeeft", reageert woordvoerder Michael Verheul van zorgverzekeraar Menzis. "We zijn in gesprek over een gezamenlijke oplossing." Zorgverzekeraar Achmea ziet vooralsnog geen reden om de zorgen van het UMCG één-op-één in het budget door te vertalen. "Er valt nog veel winst te behalen door grotere efficiency", zegt woordvoerster Christine Rompa. "Laten we de komende jaren eerst eens kijken wat er mogelijk is in plaats van nu al om geld te vragen." (ANP / Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 januari 2013

En hier wordt duidelijk dat de grote concentratiebeweging eigenlijk ging over het korten van budgetten.

van Loon, NFK

10 januari 2013

De verschillen tussen ziekenhuizen in kwaliteit van de oncologische zorg zijn groot. Concentratie van de kankerzorg is daarom vereist en onvermijdelijk. Dit goed organiseren en faciliteren is nu de uitdaging voor alle betrokken partijen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties verwacht van ziekenhuizen dat zij dit met elkaar goed gaan organiseren, om patienten steeds betere kankerzorg te kunnen bieden. Voor (mogelijke) problemen moeten oplossingen gezocht worden. Door ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Maar kan nu geen reden meer zijn om concentratie te stoppen.

Arnout Orelio

10 januari 2013

Taiichi Ohno, voormalig Toyota manager, zei al: "huidige capaciteit = werk + verspilling". Verspilling neemt het overgrote deel van onze huidige capaciteit in beslag. Dus laten we ons richten op het elimineren van die verspilling, zodat er capaciteit vrij komt om meer patiënten, beter én goedkoper te helpen.

Hiervoor kunnen we het beste investeren in de creativiteit van de mensen in de zorg, voordat we er weer geld tegenaan gaan gooien.

Hoe? lees dat o.a. hier http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(12)00938-X/fulltext#.UO6bSvP0XIQ.twitter

Ik geloof dat het kan en nodig is. Wel zullen we ons gedrag en manier van denken moeten veranderen. Als we vandaag beginnen lukt het misschien nog voor 2020.

Top