ACTUEEL

UMC Utrecht: topinkomens onvermijdbaar

UMC Utrecht: topinkomens onvermijdbaar

Hoge salarissen voor medisch specialisten zijn onvermijdbaar volgens het UMC Utrecht. Het ziekenhuis heeft bijna 170 mensen in dienst die meer verdienen dan de inkomensnorm van 193.000 euro, zo maakte het Rijk gisteren bekend. Dat is een vertekend beeld, zegt het ziekenhuis in een reactie tegen RTV Utrecht.

Verantwoording

"Artsen bij niet-academische ziekenhuizen zijn niet in dienst bij het ziekenhuis en ze hebben vaak een bedrijfje met collega's", zegt Corrie Scholman, hoofd P&O van het UMC Utrecht. Artsen bij een academische ziekenhuis zijn veelal in loondienst. Scholman legt uit dat het ziekenhuis de beste medische specialisten wil aantrekken omdat het graag hele goede academische zorg wil leveren. Dit is lastig als je concurrentie hebt van een niet-academisch ziekenhuis, zo verklaart zij de topinkomens aan RTV Utrecht.

Concurrentie

Ook speelt concurrentie van het buitenland volgens haar een grote rol bij de beloning. Bovendien zijn veel artsen al jarenlang in dienst van het ziekenhuis. "De rechten die ze hebben opgebouwd kun je niet zomaar ontnemen", zegt Scholman.

Het UMC Utrecht wil de komende jaren de inkomens wel gaan matigen.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 januari 2013

Concurrentie uit het buitenland? Alsof onze artsen zomaar naar het buitenland verhuizen. Daar is geen enkel bewijs van, nog even los van het feit dat de artseninkomens in het buitenland lager liggen.

Goed in de academische wereld is er wel internationaal concurrentie, maar daar geeft het UMCU aan dat ze vastzitten aan CAO-schalen en dat ze niet kunnen concurreren. Van de buitenland argument klopt niets.

Henksen

9 januari 2013

@anoniem, vergeet het maar goede artsen kunnen makkelijk terecht in het buitenland. In Duitsland hebben ze in 2006 ook de inkomens van artsen verlaagd; Gevolg 15% van de artsen is naar het buitenland gegaan en de gaten werden opgevuld met Oostblok artsen. Inmiddels is men daar weer bij kennis gekomen en worden de artsen weer goed betaald.

van Zanten

10 januari 2013

Er zit ook nog wel verschil in het werk dat artsen doen in een academisch, topklinisch of algemeen ziekenhuis. Wel of geen onderzoek, wel of geen opleiding of gewoon productie draaien. Artsen stappen niet puur om het geld uit een academisch ziekenhuis.

Anoniem

10 januari 2013

Ik vind het idioot, die topinkomens, in de zorg of elders.

Anoniem

10 januari 2013

Indien artsen 15% (is dit de top?van NL medisch specialisten) naar het buitenland vertrekt, maken zij plaats voor artsen die nu graag aan het werk willen in NL en ws ook voor minder salaris, maar die nu genoodzaakt zijn naar het buitenland te gaan voor een baangarantie. Volgens mij moeten wij heel snel af van de gedachte (en het napraten van elkaar) dat de 'perverse' prikkel van een hoger salaris een een hogere kwaliteit tot gevolg heeft. Ik kan me daar niets bij voorstellen: het gaat hier om mensenwerk. Dus het dreigement van de besten zullen ons land verlaten: succes en au revoir.

sloot

10 januari 2013

een topspecialist in Israel , traumatoloog, plastisch chirurg, thorax chirug, leeftijd eind veertig verdient max .110.000 euri (omgerekend)

Henksen

10 januari 2013

@Sloot: ja en een topspecialist in Angola verdient 23.000 euro (omgerekend)

En een topspecialist in de VS verdient 950.000 euro (omgerekend)

Wat is je punt in hemelsnaam!

@Anoniem: minder dan 4 % van de totale zorgkosten worden opgesoupeerd door de medisch specialisten (2.1 miljard euro.) Dus voor de betaalbaarheid is dit een non-issue. Veder is een inkomen van rond de 200k bruto voor een medisch specialist (full time=60 uur) helemaal niet zo een bijzonder salaris en het doet recht aan de keihard werkende Nederlandse arts. (internationaal hebben onze artsen de beste arbeidsproductiviteit). Die jaloerse non-valeurs hier ook altijd hier. Ga zelf eens iets presteren.

Top