ACTUEEL

Gegevens Brabantse ambulancepatiënten op internet

Namen, adressen, leeftijden en gezondheidsklachten van ongeveer vijftien patiënten van de ambulancevoorziening in Giessen (Noord-Brabant) zijn via het openbare communicatiesysteem P2000 op internet terechtgekomen. Op verschillende sites was zo herleidbare informatie te vinden over onder meer een zelfmoordpoging van een vrouw uit Woudrichem en medicijngebruik door een jonge vrouw uit Geertruidenberg.

Menselijke fout

Directeur Wim Jochems van de gemeenschappelijke meldkamer Midden- en West-Brabant heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht op Omroep Brabant. Volgens Jochems is het bereik op het gesloten spraaksysteem C2000 in de regio Giessen slecht. Daarom worden spoedmeldingen op verzoek van de ambulancemedewerkers sinds vorige week ook via P2000 doorgegeven. Door menselijke fouten is de privacygevoelige informatie niet verwijderd. Tot Giessen een nieuwe zendmast heeft, krijgen ambulancemedewerkers die niet meteen reageren op een C2000-oproep voortaan telefoon van de meldkamer.

Informatie van internet afhalen

De getroffen patiënten worden benaderd en krijgen excuses, zei Jochems. Hij erkent dat het leed al is geschied. Via verschillende internetaanbieders worden de internetsites opgespoord met het vriendelijke verzoek om de informatie alsnog te verwijderen. Op het moment van plaatsen van dit bericht is de informatie nog wel te benaderen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top