ACTUEEL

Mezzo wil mantelzorg uit verdomhoekje

Formele zorg moet aansluiten op informele zorg en niet andersom. Dat bepleit voorzitter Annie Kamp van de vereniging van mantelzorgers Mezzo. In de huidige situatie wordt de ervaring en kennis van mantelzorgers echter vaak over het hoofd gezien.

Volgens Mezzo wordt in Nederland 80 procent van de zorg thuis gegeven door mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Daarmee zijn zij de belangrijkste schakel in de zorg. Dit belang zal door de groeiende vergrijzing en toenemende levensverwachting alleen maar groeien, aldus Mezzo. Bovendien probeert de overheid de stijgende zorgkosten in de hand te houden door zorgvragers te stimuleren om in hun eigen netwerk op zoek gaan naar oplossingen.

Partners

Deze ontwikkelingen vragen volgens Mezzo om een attitudeverandering. Mantelzorgers en zorgaanbieders zouden elkaar meer moeten gaan zien als partners in de zorg. Dit betekent dat ze elkaars taken en verantwoordelijkheden beter moeten leren kennen. Ook moeten ze  elkaars expertise benutten en permanent op elkaar afstemmen.  Hier schort het volgens Kamp vaak aan omdat mantelzorgers door zorgprofessionals nog onvoldoende serieus worden genomen.

Discussie

Kamp deed haar pleidooi voor een prominentere rol van mantelzorgers tijdens het Nieuwjaarsdebat Who cares 2013 in Utrecht. Ze kreeg bijval van directeur Aad Koster van de branchevereniging voor verzorging, verpleging en thuiszorg Actiz. Het debat is bedoeld als aftrap voor een bredere discussie die Mezzo in 2013 wil voeren met gemeenten, zorgaanbieders en met andere partijen over de toekomst van de zorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bakker

14 januari 2013

Als het gratis is, zal Aad Koster van Actiz altijd bijvallen.
Mantelzorgers lopen zich de benen uit hun lijf, hebben geen pensioen, vaak geen salaris en al helemaal geen zeggenschap. Misschien dat Koster een stuk van zijn riante salaris wil inleveren?

Top