ACTUEEL

‘IGZ sloot tientallen deals met falende artsen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft niet alleen met de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur afspraken gemaakt over de uitschrijving als arts in ruil voor het afzien van een tuchtklacht. In tientallen gevallen maakte de inspectie onderhandse afspraken met zorgverleners. Dat heeft hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate in het radioprogramma Argos gezegd.

"Het past in een beleid dat de inspectie jarenlang heeft gepraktiseerd waarin ze probeerde om disfunctioneren te beëindigen door dit soort afspraken te maken", aldus Legemaate. Om hoeveel zaken het gaat, is niet duidelijk. Legemaate schat dat het er tientallen zijn.

Risico’s

In alle gevallen ging het om artsen die overtredingen hadden gemaakt die zo ernstig waren dat een tuchtzaak door de IGZ op zijn plaats was. Volgens Legemaate zitten er grote risico's aan de handelswijze van de inspectie, omdat naleving van de afspraken nauwelijks te verifiëren is. "Je komt als inspectie niet op de hoogte van het schenden van de gemaakte afspraken als de persoon in kwestie je dat gewoon niet meldt”, aldus Legemaate. “Dat is gebeurd in de zaak Jansen Steur, maar dat is ook in andere gevallen gebeurd."

Verklaring

In 2009 sprak de IGZ met Jansen Steur af dat hij zich zelf zou uitschrijven uit het Nederlandse BIG-register. De neuroloog ging daarna aan de slag in Duitsland nadat hij een door de inspectie afgegeven verklaring uit 2006 had laten zien. De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top