ACTUEEL

Teulings stapt op als directeur CPB

Coen Teulings vertrekt als directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Dat meldt het CPB op de eigen website.

Teulings (54) is aan het eind gekomen van zijn zevenjarige benoemingsperiode. Per 1 mei legt Teulings de dagelijkse leiding neer van het bureau, tot 1 november rondt hij een aantal lopende onderzoeksprojecten af.

Politiek vaarwater

Onder Teulings leiding raakte het CPB steeds vaker in politiek vaarwater. Met name doorrekeningen in de zorgsector zorgden voor de nodige ophef. Kreeg het CPB onder het vorige kabinet nog het verwijt vooral toenmalige oppositiepartij PvdA ter wille te zijn, meer recente voorspellingen over bijvoorbeeld de afbrokkelende solidariteit onder premiebetalers leidde juist to scherpe kritiek uit linkse hoek.    

Opvolger

Het directeurschap van het CPB is onderdeel van de Top Management Groep van de Algemene Bestuursdienst (ABD) van de rijksoverheid. De ABD start binnenkort de procedure voor een opvolger, de uiteindelijke benoeming is een kabinetsbesluit.  

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 januari 2013

Wat jammer dat een bevlogen en breed gerespecteerd econoom, met zijn laatste statement zo uit de bocht vloog. Hij zal nu vooral herinnerd worden als iemand die de medewerkers in de awbz-zorg (en kleuterjuffen, verkoopsters, chauffeurs etc) niet de zorg gunt die hun patienten wel van hun krijgen.

Ik hoop niet dat hij dit heeft gezegd om kans te maken op een mooiere vervolgfunctie (hij word in de politieke vaak gezien als iets te links).

Frank Conijn

14 januari 2013

Diepgaande beschouwing van het laatste CPb-rapport 'De prijs van gelijke zorg' laat zien dat dat 'poor science, poor logic and poor morality' is, waarmee het CPb zichzelf diskwalificeert. Echt een slecht stuk. Zie www.gezondezorg.org/blog-prijs-van-gelijke-zorg.php.

De vraag is echter in hoeverre Teulings bij het opstellen van dat rapport betrokken is geweest. Hij heeft het niet zelf geschreven, dat is duidelijk. Ik zou dan ook liever zien dat de twee auteurs (in ieder geval) te kennen wordt gegeven dat hun opinies over hoe de zorguitgaven te managen niet meer op prijs wordt gesteld.

In het verleden heeft het CPb een wel waardevol geschrift uitgebracht, namelijk Decompositie van de zorguitgaven 1997 - 2010. Geschreven door een andere CPb-medewerker, dus men moet onderscheid maken in personen.

Mr. R. M. Dalmijn

14 januari 2013

Jammer! Een slimme visionaire man die krachtige uitspraken niet schuwt en zich daarmee dus een belangenbehartiger van onze gehele samenleving mag weten. Zou een perfecte chef van een grote zorgverzekeraar kunnen zijn.

Anoniem

14 januari 2013

Teulings had er wel een handje van om op de stoel van de politiek te gaan zitten. Omdat het CPB geen concurrentie heeft in Nederland dient het politiek bijzonder neutraal te zijn.

Misschien zijn de economen het er wel grotendeels over eens dat het onzinnig is om meer te bezuinigen (zie ook IMF), maar de politiek is van mening dat de vraag om wel of niet verder te bezuinigen een politieke en geen economische vraag is.

Tja, dan moet je gewoon je mond houden (tenzij je steun hebt van jouw broodheer de minister van Economische Zaken).

Frank Conijn

14 januari 2013

@ Mr. Dalmijn:

"Zou een perfecte chef van een grote zorgverzekeraar kunnen zijn."? Ik hou hem vooralsnog niet persoonlijk verantwoordelijk voor, maar gezien dat het laatste CPb-geschrift over de zorg aantoonbaar 'poor science, poor logic and poor morality' is, ben ik een ietwat andere mening toegedaan. Zoals ik schreef, zie www.gezondezorg.org/blog-prijs-van-gelijke-zorg.php.

Top