ACTUEEL

'Urologen hebben moeite met vinden vaste baan'

'Urologen hebben moeite met vinden vaste baan'

Steeds minder urologen vinden na afronding van de specialistenopleiding een vaste baan in hun vakgebied. Dat blijkt uit de cijfers van de arbeidsmarktmonitor waarmee Medisch Contact elk kwartaal de arbeidsmarkt voor artsen in kaart brengt.

Arbeidsmarkt

Het aantal urologen dat afstudeert is sinds 2011 groter dan het aantal vacatures. In 2011 waren er 15 vacatures tegenover 22 urologen vers afgestudeerde urologen. In 2012 studeerden er 21 urologen af en kwamen er 17 vacatures vrij. In 2013 komen er weer 22 nieuwe urologen op de markt.

Registratie

De werkloze urologen vrezen hun registratie kwijt te raken als ze niet aan het werk komen in hun vakgebied. Een medisch specialist moet gedurende vijf jaar ten minste zestien uur klinisch werk per week verrichten om zijn registratie te behouden.

Capaciteitsorgaan

Het Capaciteitsorgaan zegt begrip te hebben voor de zorgen van de urologen, maar denkt niet dat er te veel mensen zijn toegelaten tot de opleiding. “De productie stijgt nog steeds en er komen meer vrouwen bij, die vaker in deeltijd willen werken. Het lijkt er dus op dat er de komende jaren nog genoeg urologen nodig zijn. Deze nieuwe mensen moeten alleen wel de kans krijgen om te worden aangenomen”, zegt Joris Meegdes van het Capaciteitsorgaan.

De Jonge Orde trok in juni 2012 aan de bel over omdat steeds meer urologen, cardiologen, chirurgen en radiologen die van de opleiding afkomen moeite hebben met het vinden van een vaste baan in hun vakgebied. Na de opleiding moeten zij steeds vaker genoegen nemen met een tijdelijke aanstelling of buiten hun vakgebied aan het werk.

Vertraagde uitstroom

Aan de kant van de (bijna) gepensioneerde specialisten is een heel andere ontwikkeling gaande. Zij lijken steeds later met pensioen te willen gaan. En als ze al met pensioen zijn, dan werken ze er graag nog een paar jaar naast. Het Capaciteitsorgaan neemt de vertraagde uitstroom van artsen mee bij het advies over het aantal opleidingsplaatsen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 januari 2013

zou het niet kunnen dat het capaciteitsorgaan zich laat misbruiken door overheid en verzekeraars om een overcapaciteit te creëren waardoor de onderhandelingspositie, de inkomenspositie en de zogenaamde macht van medisch specialisten wordt ondermijnd?

Hans

18 januari 2013

Wat een gezijk. Als alle urologen in dienstverband zijn, zal er een tekort zijn. Weet je precies waar het hem wringt: vasthouden aan een grote goedgevulde praktijk+een absurd topinkomen. Zie de lijst van Plasterk (echt betrokken): ook in dienstverband hebben medisch specialisten nog een topinkomen.

Top