ACTUEEL

Computermodel bepaalt beste hiv-medicijn

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben een computermodel ontwikkeld dat het effect van medicijnen op hiv-patiënten nauwkeurig kan voorspellen. Dit maakt het gemakkelijker te bepalen welke medicatie een specifieke patiënt op een bepaald moment het beste kan gebruiken.

Inzicht in mutatieproces

Dat heeft hoogleraar computational science en projectleider Peter Sloot maandag bekendgemaakt. Het was altijd moeilijk te voorspellen welk medicijn een hiv-patiënt het beste kan gebruiken, omdat het virus snel muteert en resistent wordt. Het computermodel geeft inzicht in dat proces. Om te berekenen wat het effect is van een medicijn, heeft het programma een aantal gegevens nodig. Onder meer genetische informatie over het virus en de activiteit van het immuunsysteem van de patiënt.

Succescolle pilot in Europa

Het model is tot stand gekomen tijdens een langdurige samenwerking tussen virologen, medici, natuurkundigen, informatici, wiskundigen en computationele wetenschappers. Ze lieten supercomputers in Europa en de Verenigde Staten met elkaar samenwerken om aan de benodigde rekencapaciteit te komen. Het model is met succes getest in vijf Europese ziekenhuizen. Sloot hoopt dat het programma op termijn voor iedere arts en patiënt beschikbaar wordt. Zij kunnen dan gewoon via internet uitzoeken welk medicijn het meest geschikt is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top