ACTUEEL

Van Rijn laat gemeenten ruimte met thuiszorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) begrijpt dat er onrust is rond de thuiszorg, maar hij is niet van plan om gemeenten met meer verplichtingen op te zadelen. De SP zou dat liever wel zien. Volgens de partij kopen gemeenten ondanks alle afspraken nog steeds heel goedkoop thuiszorg in waardoor medewerkers uiteindelijk voor het blok worden gezet en moeten kiezen: ontslag of werken voor een lager salaris.

Van Rijn beloofde de Tweede Kamer woensdag dat hij in de gaten houdt of gemeenten grenzen overschrijden. Hij vindt dat huishoudelijke hulp tegen redelijke arbeidsvoorwaarden moet worden geleverd. "Als dit niet gebeurt, treden wij op."

Experimenteren

Volgens de bewindsman denken gemeenten wel degelijk na over het basistarief en de kwaliteitseisen voor de huishoudelijke hulp die gehanteerd moeten worden. "Dat zegt nog niets over het tarief en hoe het werk gebeurt. Er zijn veel verschillende vormen, gemeenten zijn voor een deel ook aan het experimenteren." Maar, hield hij de Kamer voor: "Het is niet zo dat als je huishoudelijke hulp op verschillende manieren organiseert dat je dan in strijd met de wet bezig bent''. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 januari 2013

Van Rijn piept wel anders als sommige gemeenten mensen in hun eigen vuil laten omkomen. Of als sommige gemeenten zulke hoge eigen bijdragen vragen dat ze persoonlijk failliet gaan. Of als...

Uiteindelijk zal de Tweede Kamer niet akkoord gaan met grote verschillen in kwaliteit of financiering van zorg.

Van Rijn zal proberen te voorkomen dat de verschillen worden geregistreerd. De SP zou dit juist wel kunnen doen. Breng de verschillen vervolgens onder de aandacht en de Tweede Kamer zal (moeten) reageren.

Anoniem

17 januari 2013

Van Rijn gaat optreden als gemeenten grenzen overschrijden. Maar hij zegt niet waar die grenzen dan liggen.
Drie jaar geleden moesten alle alphahulpen in dienst komen. Nu zijn er gemeenten die tarieven hanteren waarmee aan die hulpen niet eens meer het minimumloon kan worden betaald. Is de wet op het minimumloon dan geen grens, mijnheer de staatsecretaris?

De Wit MA

17 januari 2013

De goedkoopste ...

Huishoudelijke hulp heeft vakantie? Is ziek? Mevrouw we regelen een andere hulp. Het wordt stil. Er komt op de bewuste dag niemand. .. verdriet.

Of .. het jonge meisje wilde ook een centje verdienen. Ze stofte de kamer en klopte regelmatig haar doekje uit staand in het midden van deze kamer. De heer van 90 jaar keek er naar, schudde zijn hoofd , had medelijden en stuurde haar naar huis.

Een huishoudelijke hulp kan kwaliteit toevoegen aan het leven van mensen die afhankelijk zijn, die minder kunnen. kwaliteit is plezier, is aandacht, is veilig voelen en begrepen worden. Gewoon tijdens het werk, al doende daarmee bezig zijn. Dit kan net het verschil maken om geluk te brengen in het leven .

Beste heer Van Rijn begrijpt u dit, voelt u dit aan.

Top