ACTUEEL

‘IGZ sjoemelt met eigen richtlijn falende artsen’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sluit nog altijd onderhandse deals met blunderende artsen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. De inspectie handelt daarmee in strijd met eigen regels.

In de richtlijn van de IGZ uit september 2010 staat dat "afspraken" met disfunctionerende artsen vanaf dat moment "niet meer plaatsvinden". Maar bronnen vertellen RTL Nieuws dat de inspectie sindsdien nog veel vaker deals heeft gesloten met falende artsen. Als zij beloven hun beroep niet meer in Nederland uit te oefenen, stapt de inspectie niet naar de tuchtrechter.

Ophef

In de media en politiek is recentelijk ophef ontstaan over de informele schikkingen die de inspectie met disfunctionerende artsen sluit. Dankzij een dergelijke deal kon neuroloog Jansen Steur ongehinderd in Duitsland aan de slag. Volgens RTL Nieuws heeft de inspectie een maand na de overeenkomst met Jansen Steur in oktober 2010 een richtlijn opgesteld die dergelijke deals moet voorkomen.

Alcohol

Volgens RTL Nieuws is deze richtlijn een wassen neus. Als voorbeeld haalt RTL Nieuws de casus van vaatchirurg Rob H. aan. In het dossier van de inspectie staat volgens RTL Nieuws ondermeer dat hij onder invloed van alcohol zijn werk deed. Daarbij zette hij een been af zonder noodzaak noch overleg met de patiënt. Bij een ander schoot hij nietjes in het been om te controleren of de verdoving al werkte.

Overleg

Volgens RTL Nieuws, dat zich baseert op IGZ-stukken die in handen zijn van de redactie, overwoog de inspectie een tuchtprocedure tegen H. maar heeft hier van af gezien omdat "H. zijn registratie als chirurg heeft laten verlopen". Ook schrijft de inspectie: "hij heeft een verklaring getekend dat indien hij toch overweegt zich opnieuw te laten registreren, hij dit niet eerder zal doen dan na overleg met de inspectie." H. is inmiddels als arts werkzaam in het Schotse Aberdeen.

Geen deal

De IGZ stelt dat zowel Jansen Steur en de vaatchirurg zich vrijwillig hebben laten uitschrijven uit het BIG-register en dat er geen sprake is van deals. De Tweede Kamer voert binnenkort een spoeddebat met minister Schippers over het onderwerp. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en voormalig hoofdinspecteur van de IGZ Wim Schellekens hebben op twitter al een voorschot genomen. Schellekens betoogt in een van zijn tweets dat "deals de snelste weg zijn om het doel van het beschermen van de patiënt te bereiken". Tuchtzaken duren volgens Schellekens vaak meer dan een jaar, terwijl het strafrecht geen uitkomst biedt omdat het Openbaar Ministerie veel zaken seponeert.

 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

17 januari 2013

Dan moet Edith het vuile werk maar weer opknappen. Zucht!
Zet IGZ dan maar in Hemelsnaam in als waakhond van het LSP-project. Mooi afgebakend en bovendien te behappen.
Als voorwerk drukt Edith nog even een wetje er doorheen , als steun voor de IGZ, en we zijn weer klaar.
Iedereen blij.

Anoniem

17 januari 2013

Maar hoe zit het andersom: met artsen die uit EU landen komen waar herregistratie niet nodig is of ook daar hun beroep niet meer uit mogen oefenen, of meerdere jaren niet gewerkt hebben en hier als medisch specialist aan de slag gaan?

Anoniem

17 januari 2013

Dit moet iemand vanuit de aanvullende zorg eens proberen. Die wordt gelijk aan de schandpaal genageld inclusief een proces.

Bles

17 januari 2013

Mijn reactie,
Het is duur, redelijk tot goed, waarom zo duur.
Slecht controle, slecht bestuur.
Dames heren dit maakt het duur, zakken worden goed gevuld daarom heeft men zoveel geduld!
Neem Hr Kingma en dokter Jansen steur. hier trap je zomaar in een open deur.
Jammer maar waar de politiek maakt geen bezwaar.

W. K. van Stuijvenberg

21 januari 2013

Zo maak je het de beschadigde patiënt wel erg makkelijk om zich tot eigenrichting te wenden. Tuchtrecht faalt, strafrecht faalt en met civiel recht zal het niet anders zijn.

Top