ACTUEEL

Genoeg handtekeningen voor burgerinitiatief Radar

Meer dan 55.000 mensen steunen het burgerinitiatief van consumentenprogramma Radar waarin gepleit wordt voor een verplichte bijsluiter voor ingrepen en hulpmiddelen. Dat meldde de TROS donderdag. Omdat er meer dan de benodigde 40.000 handtekeningen zijn verzameld, komt het idee automatisch op de agenda van de Tweede Kamer te staan

Radar wil dat artsen verplicht worden om schriftelijke informatie te verstrekken over een ingreep of medisch hulpmiddel, waarin patiënten gewezen wordt op mogelijke risico's. Momenteel volstaat het om die informatie mondeling te geven. Volgens Radar gebeurt dat vaak in een "zeer stressvolle situatie" waardoor een patiënt niet alles onthoudt of begrijpt.

Implantaten

Ook van implantaten zouden de juiste gegevens op papier gezet moeten worden, zoals fabrikant, typenummer en materiaal. "Veelal hebben patiënten geen idee wat er in hun lichaam geplaatst wordt", aldus Radar. Bij het verstrekken van medicijnen is zo’n bijsluiter al verplicht.

Nadat het idee maandagavond in de Radar-uitzending werd gelanceerd, ontving het programma binnen 24 uur de benodigde 40.000 handtekeningen. Nog nooit eerder kreeg een burgerinitiatief zo snel voldoende steunbetuigingen. De Tweede Kamer is nu verplicht om het onderwerp te bespreken, maar wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend.

Sympathiek idee

De Nederlandse Orde van Medisch Specialisten (OMS) vindt het bijsluiterplan een "sympathiek idee, maar dan moet het wel goed geregeld worden", benadrukt een woordvoerder. "Het moet een toevoeging zijn en geen administratieve rompslomp die artsen extra belast of voor hogere kosten of vollere wachtkamers zorgt." En misschien is wettelijke verankering niet eens nodig, omdat er nu al in de wet staat dat dokters hun patiënten zo goed mogelijk moeten informeren, stelt de Orde. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van Heemstra ZorgSteedsBeter

18 januari 2013

Een overtuigend voorbeeld hoe patiënten-belang kennelijk nog lang niet altijd vertrekpunt is bij het organiseren van zorg.

MRF

18 januari 2013

Als nou eens de wetenschappelijke verenigingen de algemene brochures uitbrengen, weet je als patient ook meteen dat de informatie wel juist is. Anders krijg je dat de ene specialist bepaalde risico's er wel en de andere die juist niet erbij zet. Uniformeer zo veel mogelijk - dat ontlast de medisch specialisten dan ook meteen van mogelijk additioneel werk.

Top