ACTUEEL

‘Continuïteit farmaceutische zorg staat op de tocht’

Het systeem van aanwijzing door zorgverzekeraars van specifieke generieke medicijnen leidt er in een aantal gevallen toe dat generieke fabrikanten de Nederlandse markt verlaten. “Het is armoe troef! Als de huidige tendens doorzet krijgen we steeds meer te maken met medicijntekorten” zegt Rik van der Meer, voorzitter van de KNMP, beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers.

Medicijnen niet beschikbaar

Het komt volgens de KNMP steeds vaker voor dat generieke medicijnen tijdelijk niet beschikbaar zijn. Zo is nu amoxicillinedrank, één van de meest gebruikte antibiotica bij kinderen, niet beschikbaar in Nederland. Vorig jaar werd het middel 350.000 keer voorgeschreven. Apothekers zullen na overleg met voorschrijvers andere antibiotica afleveren, meldt de KNMP-website Farmanco. Alleen nog fabrikant Sandoz heeft de amoxicillinedrank in het assortiment, maar door productieproblemen is het middel nu niet leverbaar. De KNMP zegt zich ernstig zorgen te maken over deze kwestie en over de problemen rondom de beschikbaarheid van generieke medicijnen in het algemeen.

De KNMP is de website Farmanco gestart in 2004 vanwege groeiende problemen met de beschikbaarheid van medicijnen. Farmanco is speciaal bedoeld voor apothekers en geeft informatie over de reden van niet-beschikbaarheid van medicijnen, de verwachte datum van beschikbaarheid, farmaceutische substitutie en farmacotherapeutische alternatieven.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R. M. Dalmijn

18 januari 2013

Veel partijen, en niet alleen politieke, hebben de laatste decennia geweigerd de grote waarde van de openbare farmacie in te zien. Inmiddels is Nederland binnen dit domein, behoudens de hoog opgeleide collega zorgverleners de apothekers, een middelmatige speler geworden. Jammer. Waar brengt dit nu , na de m.i. terechte constatering van de heer van der Meer, de individuele amoxilinne vrager? Wie verzaakt hier zijn zorgplicht? De apotheker, de zorgverzekeraar, de NZa, de rijksoverheid of de voorschrijver? Ooit komt er een rechtzoekende bij , ongetwijfeld de verkeerde instantie met evenzo waarschijnlijk de verkeerde gedaagde! Zie uit naar uw suggesties.

Top