ACTUEEL

Parkinsonpil leidt tot gokverslaving

Parkinsonpil leidt tot gokverslaving

De gokverslaving van een 69-jarige Rotterdammer is veroorzaakt door het gebruik van medicijnen tegen parkinson. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank in Utrecht in een zaak die door de man was aangespannen. Dat meldt de NOS.

De Rotterdammer is een parkinsonpatiënt die aan het eind van de jaren ‘90 meedeed aan een studie naar het anti-parkinsonmedicijn Permax. Hij claimt dat zijn gokverslaving ontstaan door het gebruik van het medicijn en eist een schadevergoeding van 452.000 euro van de fabrikant Eli Lilly. De man verloor zijn vrouw en zijn baan door zijn gokverslaving.

Bijwerking

Na een interventie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verscheen in 2006 op de bijsluiter van het medicijn dat gokken een mogelijke bijwerking is van Permax. Omdat de gokverslaving het leven van de man "heeft geruïneerd, is het niet vermelden van deze ernstige bijwerking onrechtmatig ten opzichte van hem", aldus de rechtbank.

Causaal verband

Volgens de rechtbank bestaat er "een concrete aanwijzing voor een causaal verband" tussen het gebruik van het medicijn en de gokverslaving. Dat meldt de NOS. De man begon met drinken en gokken vlak nadat hij het middel voor het eerst had gebruikt. De rechtbank schrijft in het vonnis dat niets erop wijst dat de man aanleg voor gokken had of aan een andere "impulsbeheersingstoornis” leed. De drang naar gokken nam af toen de man de dosering van Permax verlaagde.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

aCKvNaFWZofEEPR

14 februari 2013

Goh Niel, ik zal u eens ne lifehack leren wardaoor ge nooit volwassen moet worden. Nog 1e keer iets kiezen, en da's een vrouw (technisch gezien kiest zij u, maar ook daar zijn truuken voor). Voor de rest, gedaan met keuzestress.Werkt perfect hier!

Top