ACTUEEL

Ziekenhuizen en artsen declareren te veel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat dit jaar in gesprek met ziekenhuizen en artsen omdat het regelmatig voorkomt dat zij te hoge kosten declareren voor relatief simpele behandelingen. Zo bracht een ziekenhuis in Terneuzen ruim 1000 euro in rekening voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt.

De NZa heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. De zorgautoriteit gaat hierover ook praten met verzekeraars en brancheorganisaties in de zorg.

Oorsmeer

De toezichthouder in de zorg krijgt veel meldingen binnen van patiënten over hoge rekeningen na bijvoorbeeld oorsmeer verwijderen of het behandelen van tekenbeten en bloedneuzen. Het verwijderen van oorsmeer door een huisarts kost 9 euro, aldus een woordvoerster van de NZa.

Eerdere signalen

De NZa kreeg in 2011 al signalen over te hoge declaraties en stuurde ziekenhuizen een brief waarin de autoriteit erop aandrong een goedkoop tarief te rekenen voor simpele behandelingen. Omdat er nog steeds regelmatig meldingen binnenkomen, heeft de zorgautoriteit besloten om dit jaar gesprekken aan te gaan. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

P vd Berk

20 januari 2013

Wat is ons gezondheidszorgsysteem toch verrot, de Belgen zijn zo dom niet daar krijgt de patiënt eerst de rekening en die stuurt na goedkeuring de rekening naar zijn zorgverzekering, Belgen betalen 250 euro premie per jaar en hebben veel betere gezondheidszorg als Nederland, in België kun je je meteen tot de speciallist wenden en kun je vaak nog dezelfde dag terecht, hoe anders in Nederland waar men de patiënt wijsmaakt dat wachttijden goed voor hun zijn.

W. K. van Stuijvenberg

21 januari 2013

Dit is olie op het vuur voor agressie tegen de zorgverlener. En zal de behandelrelatie zeer zeker niet ten goede komen.
De verzekeringsmaatschappijen gaan hier ook niet vrij uit. Ze brengen liever een zaak voor de rechter, dan dat ze de
zorgverlener hier op aanspreken.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

21 januari 2013

@ P. v.d. Berk:
België geeft 10,4% van het BNP uit aan curatieve zorg, Nederland 8,9%, zie http://bit.ly/UdiMlp. Dat is het criterium, niet hoeveel de nominale premie bedraagt. De Belg betaalt via zijn belasting en andere afdrachten per saldo aanmerkelijk meer dan den Hollander.

Betreffende de (d)oorsmeerrekening van 1000 euro: dat ligt primair aan de uitwerking van het DBc-systeem. De intentie van de DBc's was goed, het basisidee ook (één prijs voor diagnose en behandeling), maar de uitwerking is een mislukking geworden. Voor de details ervan, en hoe het beter zou kunnen, zie www.gezondezorg.org, hoofdstuk IV (en V en VI).

De zorgaanbieders gaan evenwel niet vrijuit. Zij hebben de keuze uit verschillende DBc's, maar pikken soms de duurste. Dus de actie van de NZa is gerechtvaardigd en goed, gegeven dat het DBc-systeem niet van vandaag op morgen veranderd is (in uitkomstfinanciering).

Jaspers

22 januari 2013

Dit pleit er maar weer voor, dat ziekenhuizen vooraf transparant zijn over de hoogte van de rekening die ze gaan sturen, bv via de behandel-bijsluiter zoals door Tros Radar voorgesteld wordt.
De patient kan dan besluiten voor een goedkoper alternatief te kiezen (bv 9 euro bij huisarts dan 1000 in ziekenhuis) of af te zien van behandeling wanneer dit medisch gezien niet noodzakelijk is.

Met het steeds hoger eigen risico gaan patienten terecht vaker klagen over te hoge declaraties.

Top