ACTUEEL

'Geen oplossing voor meervoudig gehandicapten'

Er bestaat nog geen structurele oplossing voor kinderen die in een vergelijkbare situatie zitten als Brandon, de verstandelijk gehandicapte jongen die vastgeketend aan de muur van een instelling verbleef. Dat vinden de ouders van de verstandelijk gehandicapte Dexter. Zij starten daarom deze week een campagne om aandacht te vragen voor het probleem. Dat meldt EenVandaag.

De ouders zijn de wanhoop nabij. Zij zien zich gedwongen zelf voor hun kind te zorgen 24/7 omdat het in instellingen niet goed gaat en hun kind er bovendien het risico loopt te worden vastgebonden. De zorg vergt zoveel van hen dat ze er bijna aan onder door gaan, zo blijkt uit de uitzending van EenVandaag. De ouders van Dexter, die een foundation hebben opgezet en zich inzetten zich voor vergelijkbare gevallen, willen dat er een structurele oplossing komt voor deze kinderen.

Wet Zorg en Dwang

Staatssecretaris Van Rijn verklaart aan EenVandaag dat alle ouders naar zijn mening de mogelijkheid en de keuze moeten hebben om zelf zo lang mogelijk voor hun kind te zorgen. “Wanneer ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen, moeten instellingen goede plekken hebben voor jongeren met een combinatie van beperkingen en stoornissen.” De staatssecretaris zegt hier werk van te maken. Hij wijst erop dat de wet Zorg en Dwang in de Tweede Kamer ligt. Deze wet “regelt een steviger positie voor cliënten die onvrijwillige zorg krijgen en hun vertegenwoordigers - bijvoorbeeld ouders. De wet – die al in de Kamer lag – is aangepast naar aanleiding van het maatschappelijk debat over Brandon.”

Hulp

De staatssecretaris zegt op de hoogte te zijn van de moeilijke situatie waarin het gezin zich bevindt en heeft “bewondering voor de manier waarop er met behulp van een pgb voor de kinderen wordt gezorgd”. Het ministerie heeft vorig jaar aangegeven met kennis en kunde te willen helpen bij het opstarten van de Stoeistal. Dat aanbod geldt nog steeds, aldus Van Rijn. De Stoeistal is een kleinschalige ‘ver’zorgboerderij die de ouders van Dexter middels de Dex Foundation willen realiseren. Deze is bedoeld voor de opvang en zorg voor kinderen zoals Dexter.

Daarnaast wijst hij er in EenVandaag op dat hij eind januari het Actieplan onvrijwillige zorg naar de Kamer stuurt. Dat plan bouwt verder op de aanbevelingen van de Denktank complexe zorg. Het plan helpt zorgmedewerkers beter met deze jongeren om te gaan.

 

http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/42443/nog_steeds_geen_oplossing_dex_en_brandon_kinderen

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ontmoetwerk

21 januari 2013

En toch is het jammer, dat er zoveel goede initiatieven liggen die maar onbelicht worden. Vanboeijen (drenthe) heeft enkele bizonder leefkernen, speciaal voor deze moeilijk verstaanbare mensen met beperkingen. Waar het leven gestructureerd, helder, duidelijk en met veelal vaste (mannelijke) begeleiders verloopt. In een 24 uurs setting.
Misschien dat u daar eens kunt informeren. Er is daar véél gebeurd sinds het Jolanda Venema tijdperk.
Kijk hier maar eens naar: http://tvblik.nl/andere-tijden/jolanda-venema-de-macht-van-een-foto

Top