ACTUEEL

Schippers wil vaker medisch beroepsverbod

Na alle ophef rond de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur trekt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de touwtjes aan. De bewindsvrouw wil dat artsen ook een beroepsverbod kunnen krijgen als zij in de fout gaan buiten de uitoefening van hun beroep, zo meldt ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

Medici in de fout

De bewindsvrouw gaat met collega Ivo Opstelten (Veiligheid) bekijken hoe de beperking kan worden weggenomen die er nu voor zorgt dat er alleen een medisch beroepsverbod kan worden opgelegd voor een delict begaan tijdens de beroepsuitoefening. Zo'n beroepsverbod volgt nu bijvoorbeeld als zwaar lichamelijk letsel door schuld is toegebracht.

Verklaring omtrent gedrag

Verder wil de minister dat zorgaanbieders als ziekenhuizen een recente verklaring omtrent gedrag (vog) hebben van het medisch personeel dat voor hen werkt. Ook krijgen werkgevers in de zorg te maken met een zogeheten vergewisplicht waardoor ze weten hoe hun personeel in het verleden functioneerde.

Jansen Steur

In een brief aan de Tweede Kamer gaat Schippers nader in op de verwikkelingen rond neuroloog Jansen Steur. Justitie verdenkt Jansen Steur, die in 2003 werd ontslagen bij het Medisch Centrum Twente, van 21 strafbare feiten, begaan tussen 1996 en 2003. Hoewel hij zich in Nederland had uitgeschreven als arts, ging Jansen Steur weer aan de slag in Duitsland.

Schippers ijvert al bijna 2 jaar voor een Europese zwarte lijst voor medici die zwaar in de fout zijn gegaan. Maar omdat die er voorlopig nog niet is, wil zij proberen met een aantal landen (Vlaanderen, Engeland, Zweden en Denemarken) alvast afspraken te maken om elkaars zwarte lijst te kunnen bekijken. Binnenkort is er overleg met Duitsland, waar de privacyregels strikter zijn, over uitwisseling van dit soort gegevens. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Kwappa

23 januari 2013

Natuurlijk heeft de minister gelijk. In de volle breedte moet iedereen die een ernstige fout maakt, die bijvoorbeeld één of meer mensenlevens kost of meer dan één miljoen, een beroepsverbod krijgen voor elk denkbaar beroep. dat ruimt lekker op.

Anoniem

25 januari 2013

Wie gaat dan zo een vog uitgeven?

Top