ACTUEEL

Patiëntvertrouwen in ziekenhuizen daalt

Patiëntvertrouwen in ziekenhuizen daalt

Het vertrouwen van patiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gedaald. Zes van de tien deelnemers aan een enquête van het discussieprogramma 'Debat op 2' en de patiëntenfederatie NPCF zeggen minder vertrouwen te hebben door de recente publiciteit over fouten en problemen in de zorg. Aan het onderzoek deden ruim 5000 respondenten mee.

Tweederde van de respondenten is van mening dat in de meeste Nederlandse ziekenhuizen structureel fouten worden gemaakt. Bijna de helft van de deelnemers denkt dat er in ziekenhuizen te weinig gebeurt om fouten te voorkomen. “Een goede arts-patiëntrelatie begint bij vertrouwen,” reageert Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Na de recente berichten was het misschien wel te verwachten dat het vertrouwen in de ziekenhuiszorg een deuk heeft opgelopen. Maar dan nog zijn deze cijfers stevig.”

Openheid

Ziekenhuizen moeten volgens de respondenten meer openheid geven over fouten en problemen. Ze moeten zelfs altijd openheid geven zegt 76 procent. Dat er van die openheid in de praktijk niet altijd sprake is komt volgens 86 procent van de deelnemers vanwege de angst voor imagoschade.

Kritischer

Mensen geven in de enquête ook aan dat ze kritischer zijn geworden in het maken van een keuze voor een dokter of ziekenhuis. Wilna Wind: “Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling. De zorg in Nederland is in principe goed, alleen de kwaliteitsverschillen zijn soms heel groot. Dat is de afgelopen weken maar weer gebleken. Het probleem is wel dat die verschillen totaal niet inzichtelijk zijn. Patiënten hebben nog geen toegang tot informatie over kwaliteit. Dat is onhoudbaar.” 

Nazorg

Opvang en nazorg van patiënten moet verbeteren op het moment dat er iets misgaat. 53 procent van mensen die het afgelopen jaar hebben meegemaakt dat er iets misging, is niet begeleid of opgevangen. In de meeste gevallen werd geen excuus aangeboden, werd het incident niet met de slachtoffers besproken en wilden zorgverleners niet luisteren. Van de mensen die een incident hadden meegemaakt diende 18 procent een klacht in. Bij de helft van deze mensen werd de klacht niet naar tevredenheid afgehandeld.

Debat op 2

Woensdagavond werd in het discussieprogramma Debat op 2 (KRO/NCRV) een tv-debat gehouden over het vertrouwen dat patiënten hebben in de Nederlandse ziekenhuizen. Aan het debat namen onder anderen ziekenhuisbestuurder Loek Winter, directeur van de patiëntenfederatie NPCF Wilna Wind en Linda van Os, de dochter van een patiënt die overleed aan de gevolgen van de klebsiella-uitbraak in het Maasstad ziekenhuis in 2011, deel.

Bekijk hier de uitzending:

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top