Finance

Privéklinieken willen gelijke kansen

Privéklinieken willen, net als ziekenhuizen, financiële steun krijgen indien nodig. Ook willen ze in aanmerking kunnen komen voor borgstelling zoals die bij andere bedrijven binnen de mkb-sector geldt. Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) heeft dinsdag hiervoor gepleit.

Concurreren in crisistijd

De overheid wil meer concurrentie binnen de gezondheidszorg. Daarom heeft ze privéklinieken tot de markt toegelaten die de concurrentie met logge ziekenhuizen zouden moeten aangaan. De ZKN vindt dat de overheid de privéklinieken dan ook gelijk moet behandelen.
Door de kredietcrisis hebben privéklinieken het moeilijker gekregen, zegt de branche-organisatie.

Algemene operaties

Vroeger werden in privéklinieken alleen cosmetische behandelingen gedaan, die over het algemeen niet werden vergoed door de zorgverzekering. Tegenwoordig worden allerlei operaties uitgevoerd die gewoon onder de basisverzekering vallen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

16 juni 2009

Gelijke behandeling zouden privé-klinieken alleen verdienen als ze aan dezelfde eisen voldoen als ziekenhuizen en als ze hetzelfde belang dienen. Een privé-kliniek kan het zich veroorloven alleen behandelingen aan te bieden waarover ze met de zorgverzekeraars interessante prijsafspraken kan maken. Ze hoeft geen infrastructuur in stand te houden die ook het uitvoeren van de minder lucratieve behandelingen mogelijk maakt, zoals een IC of een SEH. Ook heeft een privé-kliniek in tegenstelling tot een ziekenhuis geen opleidingsfunctie. Het kostenplaatje van een privé-kliniek ziet er dus aanmerkelijk anders uit dan van een ziekenhuis. Praten over gelijkheid is daarom volstrekt niet aan de orde. Bovendien is het marktaandeel van een privé-kliniek dusdanig klein dat het omvallen van zo'n kliniek geen noemenswaardig gevolg heeft voor de beschikbaarheid van zorg in de regio. Gaat een kliniek failliet, dan is dat toch vooral sneu voor de investeerders. Het personeel vindt wel weer werk in het nabijgelegen ziekenhuis.

Top