ACTUEEL

Uitbraak maagdarmvirus in ziekenhuis Alkmaar

In het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is waarschijnlijk het norovirus uitgebroken. Veertien patiënten en vijf medewerkers zijn ziek geworden: zij hebben veel last van ernstige maagdarmstoornissen, zo liet een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag weten.

De uitbraak was op de afdeling geriatrie, waar kwetsbare oudere patiënten liggen. Het ziekenhuis heeft direct verscherpte hygiënische maatregelen genomen. Het MCA heeft geen opnamestop afgekondigd, maar houdt er wel rekening mee dat het virus zich nog verder kan uitbreiden onder de patiënten door contacten die er zijn geweest. Nieuwe patiënten worden waar nodig op vervangende afdelingen opgenomen.

Symptomen

De symptomen van het norovirus zijn misselijkheid, braken, diarree en heftige buikkrampen. Het virus is ongevaarlijk, maar zeer besmettelijk. De incubatietijd is 24 tot 72 uur. Klachten komen acuut op en verdwijnen binnen 3 dagen vanzelf. Er zijn geen medicijnen voor. Ernstig verzwakte patiënten die zijn getroffen, krijgen in de regel via een infuus wel extra zout en vocht toegediend en worden extra bewaakt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top