ACTUEEL

Onderzoek vogelgriepvirus hervat

Griepvirusexperts, waaronder virologen van het Erasmus MC, hervatten hun onderzoek naar de overdracht van het H5N1-vogelgriepvirus. Dat heeft het Erasmus MC woensdag bekend gemaakt.

Eind januari vorig jaar besloten grieponderzoekers om hun onderzoek aan overdraagbaarheid van het H5N1-vogelgriepvirus stil te leggen. In februari verzocht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze pauze te verlengen. Dit om de buitenwereld de inhoud van het onderzoek uit te leggen, de voordelen voor de volksgezondheid en dat het op een veilige manier kan worden gedaan.

Misbruik

De uitleg was nodig, vanwege de vrees dat het onderzoek te veel risico’s met zich zou brengen door misbruik of ongelukken in laboratoria. Veertig onderzoekers, van onder andere de afdeling Viroscience van het Erasmus MC, schrijven in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science dat aan deze voorwaarden is voldaan.

Hervatten

In enkele landen is nog geen eindoordeel geveld naar aanleiding van de veiligheidsadviezen, waaronder de Verenigde Staten. “Amerikaanse onderzoekers en onderzoekers die betrokken zijn bij onderzoek dat door de VS wordt gefinancierd, moeten dus nog even geduld hebben", zegt viroloog Ron Fouchier van het Erasmus MC. "In Europa kan het werk worden hervat. Het Erasmus MC heeft naast financiering uit de VS een project in het zevende kaderprogramma van de Europese Unie, en zal binnen dit kader het onderzoek op korte termijn hervatten."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top