ACTUEEL

Onderzoeksraad: Patiëntveiligheid is topprioriteit

Het aantal onnodige sterfgevallen in de gezondheidszorg moet drastisch omlaag. Dat stelt Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De raad maakt van de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen de komende jaren een topprioriteit. Een woordvoerder van Joustra bevestigde berichtgeving van die strekking in De Volkskrant van donderdag.

Jaarlijks sterven zo'n 2000 mensen in ziekenhuizen als gevolg van vermijdbare fouten. Circa 38.000 patiënten lopen onnodige medische schade op. De raad vindt dat onacceptabel. In ziekenhuizen 'dreigt veiligheid in de marge te belanden', schrijft Joustra in het jubileumboek Veiligheid in perspectief.

Verbolgen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert enigszins verbolgen op de uitspraken. "De veiligheid van patiënten is allang een speerpunt in ziekenhuizen'', zei een woordvoerder. De uitspraken ,,doen geen recht aan de inzet van al het ziekenhuispersoneel". Daarnaast kan nooit alles voor100 procent worden voorkomen, aldus de zegsman.

Volgens Patiëntenfederatie NPCF moet er nog wel wat gebeuren op het gebied van patiëntveiligheid. NPCF hoopt dat de toenemende druk ervoor zorgt dat "er eindelijk concrete stappen worden gezet". "De handen moeten uit de mouwen", aldus een woordvoerster.

Patiëntveiligheid

Tweede Kamerlid Michiel van Veen (VVD) vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid van patiënten. De VVD presenteerde onlangs een voorstel om de veiligheid van patiënten te verbeteren, waarin onder meer de raden van bestuur werden aangesproken. "Een raad van bestuur moet een cultuur uitdragen waarin kwaliteit, veiligheid en openheid voorop staan", aldus Van Veen.

Joustra zegt zich ook zorgen te maken over het niveau van veiligheid in de bouw en de chemische industrie, maar ook de veiligheid van het wegverkeer en digitale veiligheid staan hoog op de agenda van de raad. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

24 januari 2013

En geeft de rekening hiervoor door aan de zorg inkopende zorgverzekeraars? Zoek in jaarverslagen van zorgverzekeraars naar 't begrip "patiëntveiligheid", dan weet je dat je ook dit niet aan ze kan toevertrouwen.

Mitrasing, huisarts

24 januari 2013

En wat heeft men gedaan met 't Nivel rapport 'Onbedoelde schade in ziekenhuizen' van 25/4/07? We zijn 5 jaar: hoeveel fouten zijn nu vermeden?

Anoniem

24 januari 2013

Joustra ruikt bloed bij IGZ en denkt een deel van de taken van het IGZ te kunnen toevoegen aan zijn Onderzoeksraad. Concurrentie tussen ambtenaren, zo ziet dat eruit (en is misschien best goed).

van Duin

27 januari 2013

Veiligheid van patienten/clienten in ZORGinstellingen verdient aandacht. Door de focus te richten op ziekenhuizen blijft een belangrijk deel van de zorg waarin de patientveiligheid is te verbeteren, nu teveel buiten beeld.

Huisartsenposten en meldkamers ambulancezorg zijn daar voorbeelden van. Calamiteiten worden al beter herkend en erkend. Analyses al sterker. Een positieve ontwikkeling!

Top