ACTUEEL

Ziekenhuistoerisme naar Duitsland groeit

Het aantal Nederlanders dat zich in Duitsland laat opereren, neemt toe. In de Duitse regio Emsland (bij Groningen en Drenthe) komen steeds meer Nederlanders om zich medisch te laten onderzoeken en te laten behandelen. Reden voor het ziekenhuistoerisme zijn de wachtlijsten in ons land, meldt de Duitse regionale zender NDR.

Vorig jaar lieten 800 Nederlanders zich na bemiddeling in de regio behandelen, tegen 400 in 2002. Onderzoek en behandeling worden vaak in Duitsland op dezelfde dag gedaan. In Nederland duurt dat 3 maanden, verklaart een Nederlandse patiënt zijn trip naar Duitsland tegen de NDR. Chefarts Kai Günsche van het Ludmillenstift ziekenhuis in Meppen onderschrijft dat. “Door pijn geplaagde patiënten nemen de reis over de grens op de koop toe.”

Tal van obstakels

De vraag is er, zegt ook de Nederlands-Duitse vereniging Gezondheidsregio Euregio, maar er zijn ook tal van obstakels. “De verzekeringsmaatschappijen ondersteunen het niet. Ze zeggen niet: 'geen probleem, gaat u maar, zoek wat uit en wij betalen het”, aldus voorzitter Arno Schumacher van de vereniging. Hij verwacht veel van Europese regels die in het najaar overal van kracht moeten zijn en waarmee patiënten het recht krijgen ongehinderd het land te kiezen waar ze zich willen laten behandelen.

België is al jaren een belangrijke bestemming voor Nederlandse patiënten. Meer dan 40.000 mensen zoeken daar jaarlijks hun heil in ziekenhuizen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

25 januari 2013

De Tweede Kamerleden, met VVD'er Anne Mulder, en de Minister van VWS, De Liberaal van het jaar, beweren bij hoog en bij laag dat er in Nederland geen wachtlijsten meer zijn, dankzij het zorgstelsel systeem 2006.

Wat is nu de waarheid?

En of de nieuwe EU wet en regelgeving veel zal opleveren in vrije keuze is niet meer een vraag sinds de ingrepen door de Overheid in de polisvoorwaarden: art 13 wordt geschrapt en de Restitutie Polissen worden geschrapt.
Het wordt dan juist moeilijker om naar het buitenland op kosten van de verzekering, private verzekering nota bene, te gaan.

Dit alles in kader van kostenbeheersing in de zorguitgaven door de Nederlandse Overheid. Zorgstelsel is privaat, maar de budgettering is klassiek publiek.

A Klink in de Eerste Kamer legde het de EK leden uit: 'je hebt het belang van de Lidstaat en je hebt het belang van de burger en in Nederland gaat het belang van de Lidstaat voor".

De man kreeg een staande ovatie.

Top