ACTUEEL

MST-topman Kingma razend over tuchtklacht

MST-topman Kingma razend over tuchtklacht

Bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente is “razend” over de tuchtklacht die vijf ex-patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur tegen hem hebben ingediend.

Kingma is verbaasd over de aanklacht tegen hem omdat naar eigen zeggen juist hij degene is die indertijd onderzoeken heeft geïnitieerd naar de gesteldheid van de gedupeerde patiënten. Dat zei Kingma vrijdagavond bij het televisieprogramma Pauw en Witteman.

Uitleg Kingma

Ook zegt Kingma dat hij bij zijn aantreden in 2006 niet op de hoogte was van de verkeerde diagnoses. Volgens hem was toen alleen bekend dat er sprake was een verslaafde arts. Toen zich een gedupeerde patiënt meldde kwam Kingma nog niet direct in actie omdat zijn vrouw een zwaar herseninfarct had gehad. “Daardoor was ik drie maanden uit de running”, aldus de bestuursvoorzitter. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 januari 2013

Iedereen kan om persoonlijke redenen soms niet functioneren, een organisatie kan echter niet om persoonlijke redenen van de bestuurder drie maanden niet functioneren. Als de bestuurder verzuimt om over te dragen dan blijft hij formeel verantwoordelijk.

De bestuurder dient volgens het recht te worden aangesproken en als Kingma dat was, dan dient hij te worden aangesproken. Dat is minder persoonlijk dan Kingma het opneemt. Het kan best zijn dat de persoon Kingma alles gedaan heeft wat menselijk mogelijk was, maar dat de bestuurder Kingma heeft tekortgeschoten. In dat laatste geval is het natuurlijk wel de vraag of Kingma naar de RvT toe voldoende duidelijk heeft gemaakt dat hij vanwege zijn persoonlijke omstandigheden zijn verantwoordelijkheden niet waar kon maken.

Over zijn uiting in de pers kunnen we echter in alle gevallen duidelijk zijn: die is ongepast. Deze mensen hebben door aanhoudend onnodig falen hun geliefde verloren. Daar was het bestuur en ook IGZ mede verantwoordelijk voor. Ongeacht de deelverantwoordelijkheid van Kingma, past daar bescheidenheid en inlevingsvermogen bij.

Backus

27 januari 2013

Go,
arme Herre,
Stond erbij en keek er naar,
Als directeur van het Medisch Spectrum Twente naar Jansen-Steur,
Naar 1700 tot 1950 vermijdbare doden jaarlijks in de Nederlandse ziekenhuizen,
Naar 20000 tot 40000 onnodige fouten in Nederlandsr ziekenhuizen per jaar die "alleen" maar oorzaak zijn van onnodige medische herstelbehandelingen (altijd) en blijvende beperkingen (vaak)
Naar vermijdbare arbeidsongeschiktheid tijdelijk dan wel blijvend
Naar veel onnodig persoonlijk leed

Ach ja
Wat zijn we toch GEMEEN, he Herre?

Louis Backus
Arts,
Slachtoffer

Backus

27 januari 2013

Als aanvulling op mijn eerdere reactie:
Bij "Naar 1700 tot 1950....."had boven moeten staan:
"Als Hoofd-Inspecteur Inspectie Gezondheidszorg".

Anoniem

28 januari 2013

hopelijk maakt hij zich net zo kwaad om het leed dat al die patient is toegebracht.
Hij is eindverantwoordelijk , ook voor hetgeen zijn waarnemer doet. Dus niet zielig doen en gewoon accepteren.

Top