ACTUEEL

Van Rijn ziet intensief toezicht in ouderenzorg

Staatssecretaris Van Rijn van VWS weerspreekt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maar bij een fractie van de verpleeghuizen op inspectiebezoek is geweest. Volgens Van Rijn is de inspectie de afgelopen twee jaar gemiddeld twee keer langs geweest bij elk van de 450 concerns voor ouderenzorg.

Van Rijn reageert hiermee tegenover de Tweede Kamer op berichtgeving van omroep MAX en nieuwssite Nu.nl.  Volgens MAX en Nu.nl zou de inspectie dit jaar maar bij 3 procent van de verpleeghuizen een inspectiebezoek hebben uitgevoerd. Volgens Van Rijn heeft de IGZ het toezicht de afgelopen jaren juist geïntensiveerd. Hij wijst in dit verband op de budgetverruiming van 10 miljoen euro, waar honderd nieuwe medewerkers mee zijn aangetrokken.

Alle concerns

In totaal heeft de inspectie volgens Van Rijn in 2011 en 2012 931 bezoeken gebracht aan bijna alle van de in totaal 450 concerns in de ouderenzorg. Grote concerns heeft de IGZ meer dan één keer bezocht. De ongeveer 200 concerns met één locatie zijn één keer bezocht.

Onaangekondigd

Eenderde van de algemene toezichtbezoeken wordt onaangekondigd gebracht, aldus Van Rijn. Dit aantal zal volgens Van Rijn verder worden uitgebouwd. Daarnaast kent het aangekondigde bezoek van de inspectie ook onaangekondigde elementen. Zo wijkt een inspecteur vaak af van het aangekondigde bezoekprogramma door spontaan gesprekken met andere zorgverleners en bezoekende familieleden te voeren en op andere afdelingen rond te lopen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top