ACTUEEL

CDA twijfelt over incidentenregistratie IGZ

CDA twijfelt over incidentenregistratie IGZ

De omstreden neuroloog Jansen Steur kan zich volgend jaar weer als arts inschrijven in het BIG-register. Dit komt doordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschijnlijk niet heeft bijgehouden welke artsen de afgelopen dertien jaar noodgedwongen zijn uitgeschreven. Deze conclusie trekt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Dat meldt RTV Oost.

Omtzigt komt tot deze conclusie door antwoorden van minister Schippers op de vraag of zij een gedetailleerd overzicht kan geven van alle beroepsbeperkende afspraken die sinds 2000 door de IGZ gemaakt zijn met Big-geregistreerden, en of zij zeker weet dat voorgaande lijst compleet is en of het mogelijk is dat er afspraken gemaakt zijn die niet goed geadministreerd zijn. “De in het verleden gemaakte beroepsbeperkende afspraken zijn niet centraal geregistreerd”, aldus Schippers. Zij zegt dit in een Kamerbrief van 22 januari 2013 naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur van vrijdag 4 januari 2013 over de voormalig neuroloog Jansen Steur en naar aanleiding van Kamervragen die hierover zijn gesteld.

Verjaring tuchtzaak

Omtzigt heeft daarnaast vernomen dat tuchtzaken na tien jaar verjaard zijn. Als de inspectie daarbij de noodgedwongen uitschrijvingen nooit heeft bijgehouden, is het gevolg dat artsen zich opnieuw kunnen laten inschrijven. Als dit inderdaad zo is, kan Jansen Steur zich op 1 januari 2014 opnieuw in Nederland inschrijven als arts. Omtzigt stelt voor dit jaar een tuchtzaak tegen hem te starten zodat dit wordt voorkomen.

Omtzigt en zijn fractiegenoot Hanke Bruins Slot hebben minister Schippers van VWS hierover vragen gesteld, meldt RTV Oost. Zij willen weten of het klopt dat er helemaal geen lijst is van artsen die na misstanden zijn uitgeschreven uit het BIG-register. De minister beantwoordt deze binnen enkele weken.

Jansen Steur

Jansen Steur zou verkeerde bewust foute diagnoses zou hebben gesteld diagnoses hebben gesteld. Justitie verdenkt Jansen Steur, die in 2003 werd ontslagen bij het Medisch Centrum Twente, van 21 strafbare feiten, begaan tussen 1996 en 2003. Hoewel hij zich in Nederland had uitgeschreven als arts, ging Jansen Steur weer aan de slag in Duitsland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top