ACTUEEL

NVZ-directeur dient Onderzoeksraad van repliek

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV) constateert ten onrechte dat de aandacht voor de veiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen op de achtergrond is geraakt. Dat schrijft directeur Margot van der Starre van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een blog op Skipr.

De Onderzoeksraad stelde vorige week bij de presentatie van het jubileumboek ‘Veiligheid in perspectief’ dat veiligheid in de zorg “in de marge dreigt te belanden”. Van der Starre is het blijkens haar blog met deze visie “beslist niet eens”. Ze wijst in dit verband op de implementatie van het VMS Veiligheidsprogramma. Als uitvloeisel hiervan zijn volgens Van der Starre alle Nederlandse ziekenhuizen aan de slag gegaan met de patiëntveiligheid. “We leunen dus beslist niet achterover, we streven voortdurend naar een verdere opwaartse spiraal van betere en veiliger zorg”, aldus Van der Starre.

Zwart maken

In haar blog laakt Van der Starre de “eenzijdige, selectieve berichtgeving” over falende artsen. “We moeten het niet zover laten komen dat we op grond van een aantal uit de hand gelopen situaties een hele beroepsgroep zwart maken die zijn werk gewoon heel erg goed doet”, aldus Van der Starre.

Defensief gedrag

Volgens Van der Starre kan de overvloedige media-aandacht voor medische missers uiteindelijk funest zijn voor de patiëntveiligheid. “Het is niet te hopen dat eenzijdige aandacht voor wat er fout gaat, leidt tot angst en defensief gedrag bij artsen en verpleegkundigen”, stelt Van der Starre. “Want juist het werken in een veilige cultuur waarin ook fouten mogen worden gemaakt – mits ze gemeld worden en bespreekbaar worden gemaakt zodat kan worden geleerd hoe het beter kan – helpt om de veiligheid verder te verbeteren.”

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 januari 2013

Ondanks alle mooie retoriek van de NVZ is menig bestuur niet in staat om met enig gezag een kwaliteitsbeleid met consequenties voor de onwilligen te implementeren. Pas op het moment dat vele artsen de toegang tot het ziekenhuis wordt ontzegd, worden de praatjes van het NVZ geloofwaardig.

Anoniem

30 januari 2013

Zolang artsen die fouten maken dat niet bespreken met de gedupeerden , zal de media hier aandacht aan moeten blijven geven !!!

Anoniem

31 januari 2013

Bij zo goed als alle medici is alle ethiek verdwenen. Allen geld telt nog. De managers zoals directies geven de toon aan en vullen hun zakken. (Denk aan die Smits). En de lagere echelons worden onder druk gezet om alleen maar handelingen te verrichten die zoveel mogelijk geld opleveren. Dus snijden, ook onnodig, extra onderzoeken, idem, doorverwijzen naar collegae etc.

owxTfcpJmZtmBSYtTV

14 februari 2013

Ho ho, who wuldoa thunk it, right?

Top