ACTUEEL

‘Lot weesgeneesmiddelen in handen fabrikant’

De al of niet collectieve vergoeding van medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry ligt in handen van de fabrikanten. Volgens minister Schippers hebben zij een maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze weesgeneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten aan te bieden.

In een brief aan de Tweede Kamer laat Schippers weten dat de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry in 2013 vergoed blijven vanuit het basispakket. Ze reageert hiermee op het eerdere geruchtmakende advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Onderhandelingen

Op advies van het CVZ zet de minister de prijsonderhandelingen met de fabrikanten voort.  Vanwege de hoge kosten van deze medicijnen besloot minister Schippers vorig jaar om in onderhandeling te treden met beide fabrikanten. “Een bevredigende uitkomst van deze onderhandelingen is essentieel voor de voortzetting van de vergoeding van deze weesgeneesmiddelen”, stelt Schippers.

Prijsbeleid

Schippers wijst specifiek op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten. “Zij hebben de grootste invloed of in 2014 deze weesgeneesmiddelen tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten vergoed worden aan deze kwetsbare patiëntengroep”, aldus Schippers. “Ik ga ervan uit dat fabrikanten zich dit ook zullen realiseren en zich zullen inspannen en hun prijsbeleid hierop zullen aanpassen.”

Geen aparte financiering

Het CVZ-advies om voor weesgeneesmiddelen een apart financieringssysteem op te zetten legt de minister naast zich neer. De Zorgverzekeringswet is volgens Schippers ook bedoeld voor dure medicijnen. Zij ziet geen voordelen in een apart financieringssysteem.

Verontwaardiging

Spierziekten Nederland heeft verontwaardigd gereageerd op de stellingname van de minister. Volgens de patiëntenvereniging zijn mensen met de ziekte van Pompe of Fabry "verworden tot de inzet van een blufpokerspel tussen de overheid en de fabrikant van de geneesmiddelen". Spierziekten Nederland betreurt het dat er nu nog steeds geen duidelijkheid bestaat voor de patienten. "Het is navrant dat overheid en fabrikanten nog steeds discussiëren over de prijs van het geneesmiddel met het leven van patiënten als inzet", aldus Spierziekten Nederland.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Pol

31 januari 2013

Gaan we uit van de werkelijke kostprijs of een prijs op basis van levensjaren. Lijkt me goed om dit eens uit te vinden. Er is kennelijk geen concurrentie, alternatief, koppelverkoop, of iets dergelijks om de prijs te drukken.

Anoniem

31 januari 2013

Ik vind het standpunt van de patientenvereniging ergens wel merkwaardig. Een verwijtende vinger naar VWS snap ik. Maar waarom niet meteen ook naar de fabrikant? Het klopt dat er blufpoker gespeeld wordt, maar moet je dat het VWS verwijten? Wat verwacht je van het VWS? Duidelijkheid? Dat ze in 2013 vanuit het pakket vergoed blijven, is niet duidelijk?

Het is wat voorbarig uit mijn heup schieten, maar ze moeten toch echt gaan nadenken hoe ze zichzelf niet als de emotionele handpop van de industrie gaan opstellen (onder het motto "alles voor de patient!"). Ze zijn onderdeel van pokerspel. Of ze nou wel of niet willen.

Hotting

31 januari 2013

Het gaat bij deze mensen niet om gewonnen levensjaren, maar om de komende jaren een kwalitatief goed leven. Om mee te draaien in, en een bijdrage te leveren aan de maatschappij en het sociale leven en niet als een kastplantje te vereenzamen ten koste van de maatschappij
Door deze mensen in onzekerheid te laten wordt de psychische druk, naast hun ziekte, alleen maar hoger.
Maar het CVZ heeft nu ook al het GGZ op de korrel om te bezuinigen.
Dus als je geen medicijnen meer krijgt, en je hebt naast je ziekte ook nog geestelijke gezondheidzorg nodig ligt er in de toekomst een duister scenario op je te wachten

Top