ACTUEEL

Hoogleraar Baarsma krijgt NVZ-penning

Hoogleraar Baarsma krijgt NVZ-penning

Bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie Barbara Baarsma heeft woensdag de NVZ-penning ontvangen. Baarsma ontving de penning uit handen van de nieuwe NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy

De jury heeft vooral waardering voor de adviezen van Baarsma om kostenoverschrijdingen in de ziekenhuiszorg te voorkomen. “Baarsma is zich ervan bewust dat ziekenhuizen goede zorg willen leveren van hoge kwaliteit maar niet achteraf geconfronteerd willen worden met hoge kortingen”, aldus de jurycommissie.

Macrobeheersing

Onder leiding van Baarsma boog een commissie zich dit voorjaar over een alternatief voor het macrobeheersingsinstrument. Dit instrument stelt de minister van VWS in staat om kostenoverschrijdingen bij de ziekenhuizen terug te halen. In plaats van generieke kortingen pleitte Baarsma in haar rapport onder meer voor betere zorgvraagramingen, een actievere rol voor de zorgverzekeraars en een strakke kalender voor de contractering.

Verrassing

Baarsma (1969) is algemeen directeur het aan de Universiteit van Amsterdam gelieerde SEO Economisch onderzoek. Aan de UvA is ze tevens bijzonder hoogleraar marktwerking- en mededingingseconomie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Daarnaast is Baarsma kroonlid bij de SER en vervult ze verschillende toezichthoudende functies, waarvan twee in de zorg. De jury vindt haar “een vooruitstrevende denker met veel impact binnen de ziekenhuisbranche”. In een reactie laat Barbara Baarsma weten de toekenning van de NVZ-penning “een eervolle en tegelijk leuke verrassing” te vinden, maar ze benadrukt dat het advies over het macrobeheersinstrument ook op het conto van de andere commissieleden komt.

Verdienste

De NVZ reikt de penning jaarlijks uit aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de ziekenhuisbranche. In 2011 werd zorgondernemer Loek Winter onderscheiden, in 2010 was dit epidemioloog Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) en in 2009 voormalig voorzitter raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) Geert Blijham.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing, huisarts

30 januari 2013

Tja hoe goed is het rapport gelezen? De delen die niet direct slaan op financiering ziekenhuiszorg weggelaten in het oordeel? En inderdaad: andere leden waren o.a. Robin Linschoten. Een politieke benoeming in die commissie? VVD belangen veilig stellen?
Lijkt me ook terecht dat erkend zou moeten worden dat het geen wetenschappelijke onderbouwd onderzoek is maar niet veel meer dan de resultante van een politieke adviescommissie om dat zorgstelsel te bestendigen.
Nu nog een commissie die de olifant in de woonkamer kan ontdekken? Sinds invoering zorgstelsel in 2006 wrs meer dan 40 miljard verspild maar we polderen nog even wat door met neoliberaal gif als mest.

Anoniem

30 januari 2013

Ik kan mij voorstellen dat de NVZ blij is met het voorstel van mevrouw Baarsma. Dat voorstel vormt de basis van vele zorginkoopcontracten waarvan we nu moeten vaststellen dat er teveel zorg is ingekocht waardoor de prijs van zorg harder steeg dan gewenst. Tja, dat is maatschappelijk onwenselijk en deels de schuld van mevrouw Baarsma, maar het komt de NVZ erg goed uit.

Of mevrouw Baarsma blij is met deze prijs valt echter te bezien. Het is een beetje vergelijkbaar met D66 die prijs van Wilders krijgt uitgereikt.

Top