ACTUEEL

Gemeente moet Emmense pgb blijven verstrekken

De gemeente Emmen moet een gehandicapte Emmense haar persoongebonden budget (pgb) voor huishoudelijke zorg voorlopig blijven verstrekken. Dat heeft de bestuursrechter woensdag bepaald, schrijft het Dagblad van het Noorden.

De gemeente Emmen had haar pgb per 1 januari 2013 geschrapt, waardoor de vrouw de zorg van haar twee vaste thuishulpen niet meer kreeg. Daarvoor in de plaats moest ze aankloppen bij schoonmaakaanbieder TSN. Dit is het gevolg van nieuw gemeentebeleid: de gemeente Emmen heeft per januari de huishoudelijke zorg via de Wmo veranderd in schoonmaakondersteuning. De rechter heeft de gemeente voorlopig teruggefloten in deze casus, omdat ze vindt dat de vrouw een eigen thuishulp nodig heeft gezien haar beperkingen.

Nieuw gemeentebeleid

De gemeente moet het pgb in elk geval blijven verstrekken tot de rechter zich definitief heeft uitgesproken over het nieuwe gemeentebeleid. Vrijdag buigt de meervoudige kamer van de bestuursrechtbank in Assen zich hier inhoudelijk over, meldt de krant DvdN.

Gedupeerden

Ook in een andere beroepszaak heeft de rechter woensdag bepaald dat de gemeente het pgb in ieder geval moet blijven verstrekken tot er een definitieve uitspraak is over het beleid. In navolging van de Emmense zijn veertig hulpbehoevenden uit Emmen naar de rechter gestapt omdat zij hun persoonsgebonden budgetten (pgb) terug willen. Door het nieuwe gemeentebeleid krijgen zij minder uren hulp of zijn hun pgb zijn kwijtgeraakt waarmee ze zelf hulp regelden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top