ACTUEEL

Gedragscode pgb-bureaus tegen ‘gerommel’

  • Onbekend
  • 16 juni 2009
  • 2028 keer gelezen
  • 0 reacties

Aline Saers, directeur van belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo, heeft staatssecretaris Jet Bussemaker op dinsdag 16 juni de gedragscode voor pgb-bureaus overhandigd. De gedragscode is ontwikkeld door Per Saldo en Stichting De Ombudsman.

Grip op de kwaliteit

Bussemaker denkt dat de gedragscode ‘gerommel’ in de zorg zal voorkomen. “We zetten hiermee een grote stap om het persoonsgebonden budget (pgb) te behouden voor de mensen voor wie het bedoeld is en die ermee om kunnen gaan.” De staatssecretaris vindt de geleverde bijdragen van brancheorganisaties en niet aangesloten bureaus aan de code belangrijk om goed grip op de kwaliteit te krijgen.

Geen zorg, wel ondersteuning

De belangrijkste regel uit de gedragscode is dat pgb-bureaus geen zorg mogen verlenen, maar alleen administratieve diensten, advies en bemiddeling. Daarnaast is de regie altijd in handen van de budgethouder. Verder staan in de gedragscode regels over welke informatie moet worden aangeboden aan de budgethouder, regels voor de administratie en regels voor het financiële verkeer.

Subsidie voor keurmerk

Uiteindelijk wil Per Saldo een keurmerk voor de branche inzetten en hoopt op een subsidie van VWS. Bussemaker heeft hierover geen toezeggingen gedaan. Saers wil consequenties verbinden aan het wel of niet hebben van het keurmerk. Aanvragen door bureaus die de gedragscode niet accepteren, moeten worden geweigerd door uitvoeringsorganisaties. Bussemaker beseft dat hierin nog een slag gemaakt moet worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top