ACTUEEL

KNMG: dure middelen moeten beschikbaar blijven

"Overheid en zorgverzekeraars moeten zorgen dat dure middelen voor zeldzame ziekten beschikbaar en betaalbaar blijven." Dit stelt KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag. Hij pleit voor onderzoek naar de kosteneffectiviteit van alle medische interventies, niet alleen de dure.

Criteria

Daarnaast wil Van der Gaag een debat over de vraag welke criteria voor kosteneffectiviteit maatschappelijk aanvaardbaar zijn. Hij zei dit tijdens het rondetafelgesprek over Geneesmiddelenbeleid op 24 januari. De KNMG nam hieraan deel op uitnodiging van de vaste Tweede Kamercommissie VWS.

Kosteneffectiviteit

”Bij behandeling van zeldzame ziekten vindt de KNMG dat er afgeweken kan worden van de nog vast te stellen norm voor kosteneffectiviteit.’ Van der Gaag benadrukt dat de overheid en zorgverzekeraars de taak hebben om weesgeneesmiddelen beschikbaar en betaalbaar te maken en te houden, juist omdat ons zorgverzekeringsstelsel gebaseerd is op solidariteit. Wel vindt de KNMG dat er kritisch gekeken kan worden naar de kosteneffectiviteit van medische interventies in het algemeen. Daarbij moet prioriteit worden gegeven aan middelen die veel worden voorgeschreven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top